De ce se completeaza oare atat de bine aceste doua tipuri de alimente? Simplu. Gratie taninului continut de vin in componenta sa.
O prima regula in aceasta asociere de produse naturale, ambele cu o traditie atat de veche in spate, ar fi urmatoarea: cu cat este mai alba si mai proaspata branza, cu atat vinul trebuie sa aiba un parfum mai puternic de fructe.
Variante pentru o gustare ca la carte
Daca sunteti in cautarea unor reguli stricte, trebuie sa aflati ca ele nu exista, gustul personal fiind cel care decide in ultima instanta de fiecare data. Exista insa unele principii, pe care le puteti respecta, daca tineti sa aveti/ oferiti o masa ca la carte.
– O branza grasa, cu textura omogena, poate face un tandem reusit cu un vin asemanator, adica limpede si putin uleios.
– Un raport placut de complementaritate se poate stabili intre un vin dulce si o branza foarte acida.
– Nu orice tip de vin rosu se potriveste cu branza. Sunt recomandate cele cu aroma de fructe rosu deschis.
– Intre branzeturile moi, indeosebi cele de capra si vinurile seci rosii proaspete exista o mare afinitate.
– Un vin cu o aciditate medie poate fi pus in valoare de branza foarte sarata.
– Sampaniile seci se combina spectaculos cu o coaja de branza alba.
– In loc de vin, puteti opta la fel de bine pentru bere sau cidru.
– In general, sunt preferabile asocierile pe regiuni de provenienta. E bine deci, sa consumati branza cu un vin produs in aceeasi zona geografica.
Dar si exemple concrete
Iata cateva exemple sigure de alaturare a celor doua alimente
– Branza cremoasa, mai slaba si nu foarte veche, precum Brie, Camembert, Fontina, Gouda, Saint Andre, Mozzarella, merge de minune cu vinul alb Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling (demi)sec, Pinot Gris ori sampanie, iar din categoria celui rosu, cu Pinot Noir si absolut orice tip de rose.
– Cheddar, Asiago veche, Parmigiano (Reggiano), Pecorino Romano, Gruiere sau orice sortiment condimentat si cu un gust foarte proeminent, asadar branza tare, aromata bine sau cu mucegai asa-numita blue cheese se intelege la superlativ cu un vin rosu, mai ales daca poarta marca Merlot, Porto, Cabernet-Sauvignon ori Syraz/ Shiraz.