Comunicarea online în pandemie face ca granițele geografice să fie convenționale sau să se șteargă complet. Participăm la cursuri de formare, ne întâlnim pe net în mod regulat prieteni din întreaga lume, participăm la transmisiuni live pe diverse teme și ne extindem propria percepție prin iluzia prezenței reale, deși ne găsim la distanță unii de alții.
Ședințe de psihoterapie pe net
Principalul factor care determină dacă psihoterapia va funcționa este contactul emoțional bazat pe încrederea dintre psiholog și client. Nu este atât de important dacă ei se află în aceeași cameră sau comunică separați de un ecran.
A face psihoterapie prin Skype/Zoom a fost o practică tot mai întâlnită în 2020. În ceea ce privește eficiența sa, o sesiune de psihoterapie online nu este în majoritatea cazurilor inferioară comunicării reale cu un specialist.
Atunci când folosește comunicarea video, psihologul are, de asemenea, posibilitatea de a monitoriza postura, expresiile faciale și gesturile clientului. Acesta din urmă, la rândul său, se află în cele mai confortabile condiții pentru sine și nu mai pierde timp prețios deplasându-se prin oraș. Și, în situația de autoizolare forțată din 2020, ba chiar și din 2021, aceasta este singura soluție comodă, sigură și mai ieftină, pentru cei care au nevoie de sprijin profesional de natură psihologică.
Consultarea online a unui psiholog prin Skype/Zoom are așadar niște avantaje certe față de o ședință “face to face”.
Iată cele mai importante dintre ele:
– Economie de timp. Ședințele de psihologie online reprezintă o salvare reală pentru persoanele cu un program încărcat de lucru și pentru tinerele mame care nu au ocazia să aloce 3-4-5 ore pentru o ședință la cabinet (dacă calculăm și timpul de deplasare la psiholog).
Blocajele din trafic cresc semnificativ timpul de deplasare prin oraș. Poți petrece ore doar pentru a ajunge la cabinetul unde se desfășoară ședința de pshoterapie . Ținând cont și de consultația la psiholog în sine, timpul necesar unui client pentru acest demers este de 3 până la 5 ore.
Dacă terapia se efectuează de 2 sau 3 ori pe săptămână, atunci aceasta este vorba de 4 la 12 ore pierdute doar pe drum, ceea ce este mult chiar și pentru o persoană cu destul timp liber.
În ceea ce privește lucrul cu un specialist online, psihologul economisește și el timp și efort, Tot ceea ce este nevoie pentru o ședință la psiholog pe net se rezumă doar la niște căști, un microfon și o conexiune la net stabilă.
– Disponibilitatea unui psiholog bun și pentru clienți din alte regiuni ale țării sau chiar și din alte țări.
Ședințele online reprezintă o soluție excelentă și pentru cineva care locuiește într-un sat în care nu există niciun specialist de care are nevoie sau dacă locuiește/muncește în străinătate și are nevoie ca să primească sfaturi de la un psiholog în limba română.
– Nu există riscul de a întrerupe terapia.
Se pot continua ședințele la psiholog și în timp ce specialistul sau clientul este în vacanță, într-o călătorie de afaceri sau chiar după ce s-a mutat în alt oraș sau țară.
– Confidențialitatea se păstrează.
Consultațiile psihologice online sunt utile în cazurile în care anonimatul este extrem de important pentru o persoană. Obținerea ajutorului psihologic implică posibilitatea de a completa un formular simplu pe site: este suficient să se indice un nume fictiv sau un pseudonim și metoda dorită de feedback. Plus că respectivul client nu se întâlnește cu alți clienți la psihologul ales.
– Capacitatea de a înregistra ședințele și de a le revedea de câte ori dorește.
În timpul ședinței, clientul primește o cantitate mare de informații noi, care pot necesita timp pentru a fi integrate. Comunicarea prin Skype/Zoom permite să se înregistreze o conversație și să se schimbe linkuri către materiale suplimentare, literatură de specialitate, poze sugestive, videoclipuri în timpul consultărilor sau ulterior.
– Confort personal și siguranță.
Când comunicarea cu un specialist are loc de acasă (sau într-un alt loc confortabil pentru client), beneficiarul având eventual o ceașcă de ceai sau cafea în mână și stând așezat pe scaunul lui preferat, acesta se simte mai sigur pe el și mai confortabil. Acest lucru permite psihologului să elimine anumite bariere în transmiterea și primirea informațiilor, să reducă semnificativ distanța psihologică și, ca urmare, să construiască o comunicare mai încrezătoare, o legătură mai trainică între cele două părți.
Dezavantajele consultării unui psiholog online
Avantajele de a lucra cu un psiholog pe net sunt incontestabile. Cu toate acestea, nu se poate să nu menționăm și dezavantajele acestui mod de a face ședințe de terapie online.
Cele mai evidente sunt conexiunea slabă la internet, problemele cu echipamentul tehnic (căști, microfon etc.). Calitatea imaginii, de asemenea, poate face mai dificil pentru un psiholog urmărirea stării emoționale avute de un client.
Dar dacă există o conexiune bună la internet și echipamente tehnice bune (laptop, telefon, tabletă), acestea nu vor apărea decât extrem de rar.
Modul online nu este totuși potrivit pentru cei supuși unor sedințe de terapie corporală: la efectuarea anumitor exerciții, distanța este inacceptabilă și, în general poate afecta negativ eficiența ședințelor. Spre exemplu, dacă vorbim despre lucrul unui psiholog cu copiii, atunci nu toate tehnicile de joc pot fi aplicate virtual.
Vrei să afli mai multe? Intră pe site-ul mihaeladumitru.com!