Revistele de bârfe sunt pline de povești de vedete care și-au salvat relația prin terapie de cuplu. Dar este această abordare cu adevărat eficientă? Ar putea să te ajute pe tine și partenerul tău?
Nu este neobișnuit ca unele cupluri să se consulte în ultimă instanță. De fapt, cu cât se introduce mai devreme procesul terapeutic într-un blocaj al cuplului, cu atât cresc șansele de a vedea procesul reușit.
Pentru cine este terapia cuplurilor?
Viața unui cuplu implică mai multe provocări. Iată câteva situații frecvente în care oamenii decid să facă terapie de cuplu:
– Probleme de comunicare
– Dificultăți în procesul de soluționare a conflictelor
– Tranziții importante (de exemplu, nașterea unui copil, mutarea, pensionarea)
– Diferite viziuni în educația copiilor
– Factori de stres semnificativi (de exemplu, infidelitatea, boala, falimentul, pierderea locului de muncă)
Confruntat cu observarea unui impas al relației, este mai bine să cauți rapid ajutor profesional. Pentru a maximiza șansele de succes ale procesului terapeutic, este important să acționezi înainte ca oricare dintre soți să se retragă din relație.
Cum să profiți la maximum de terapia de cuplu
Pentru a beneficia pe deplin de sedințele de terapie în cuplu, trebuie să fii de acord să te implici în proces. De asemenea, trebuie să fii gata să investești sinceritate și să colaborezi în activități terapeutice.
Iată cele patru chei ale terapiei de succes:
· Alege un terapeut calificat.
Un terapeut cu cunoștințe știe cum să facă față problemelor de relație. În mod ideal, candidatul ales are și o experiență solidă de lucru cu cuplurile. Alege unul care a fost special instruit pentru a sfătui cuplurile. Dacă știți cupluri care s-au consultat deja, le-ai putea cere referințe. Vor ști să te informeze despre abordarea lor. De asemenea, medicul tăude familie vă va putea îndruma cu siguranță către terapeuți de încredere.
· Fii pregătit să depui efortul.
Cu terapeutul tău, vei lucra mai întâi la definirea obiectivelor concrete și clare. Pe parcurs, s-ar putea să ți se ofere exerciții la domiciliu. Iată câteva exemple:
– Să faci o listă a activităților pe care le-ați putea face împreună pentru a restabili relația
– Să practici strategii pentru a dezactiva conflictul
– Să practici abilitățile de comunicare
· Fii conștient de faptul că terapia necesită timp.
Schimbarea problemelor de relație, adesea stabilite de mult, nu este o provocare ușoară. Trebuie sa ai rabdare. Acest proces necesită multă investiție personală, inteligență emoțională și introspecție, dar este o oportunitate unică de a evolua atât ca persoană, cât și un cuplu.
· Sărbătorește-ți succesele.
Dacă faceți progrese, acordă-ți timp pentru a le evidenția. Relațiile puternice sunt construite pe:
– respectul reciproc
– încredere
– onestitate
– susținere
– corectitudine
– identități distincte
– comunicare bună
– tandrețe și plăcere
Dacă vezi că aceste elemente sunt din nou în relația ta, discută-le cu partenerul. Este un semn că abordarea ta funcționează.