Copiii sunt la rândul lor predispuși la probleme dentare, iar în cazul lor, spre deosebire de adulți, dinții sunt mai moi și încă în dezvoltare. Mai mult, problemele netratate în copilărie, cum ar fi o malocluzie, îl vor afecta în toată viața de adult. Iată cum tratezi problemele cu dinții ale celui mic:
Cariile dentare
Cariile sunt o afecțiune foarte des întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Atunci când bacteriile se adună pe dinți, se formează placă, iar aceasta macină smalțul dinților. Cea mai ușoară formă de tratament este prevenția – igiena orală corectă și completă îl va ajuta pe cel mic să se ferească de carii, dar și să aibă pe viitor o sănătate orală bună. Totuși, dacă dinții sunt deja cariați, medicul stomatolog va putea să înlăture caria.
Afte bucale
Aftele bucale vor provoca celui mic dureri atunci când mănâncă. Din păcate, afte bucale copii sunt des întâlnite. Poți folosi glicerină boraxată cu nistadină și apă de gură anti microbială, și este indicat ca acesta să mănânce mâncăruri moi.
Afecțiuni gingivale
Gingivita apare atunci când pe dinți se acumulează placă și tartru. Acestea atacă atât dintele, cât și gingia, iar ulterior inflamează gingia. Igiena dentară corectă ajută la tratarea afecțiunii, dar este indicat să mergi cu cel mic la medicul stomatolog și pentru o curățare profesională.
Lovirea dinților
Copiii se joacă și au o viață activă, iar de multe ori acest aspect îi face să se lovească, uneori chiar la nivelul dinților. Problema este că, atunci când un copil sau chiar un bebeluș își pierde un dinte, restul danturii nu se va putea dezvolta corect, iar dinții permanenți nu vor avea suficient spațiu să crească.
Chiar dacă poate să pară ciudat, chiar și bebelușii pot beneficia de tratament cu coroana dentară. O altă variantă ar fi un dispozitiv care menține distanța intre dinți – fix sau mobil.
Malocluzii
Aparatul dentar este mult mai eficient atunci când este folosit în copilărie. Maxilarul este încă în dezvoltare, iar dinții nu sunt așezați încă în poziția lor finală, așa că sunt mult mai maleabili. Din acest motiv, dacă dinții celui mic nu sunt drepți, este indicat să optezi pentru un tratament cu aparat dentar. Aparatul dentar se poate folosi încă de la 7 ani, dar vârsta optimă este între 11-14 ani.
Cel mic trebuie să învețe importanța sănătății orale, așa că este nevoie să faci vizite periodice cu el la clinica stomatologica. Medicul stomatolog îl va învăța cum să aibă grijă de dinți, va repera eventualele afecțiuni și le va trata, și se va asigura că acesta nu va crește cu frică de dentist. Există multe clinici specializate în tratamente pentru copii, așa că nu trebuie să îți faci griji dacă nu ați fost niciodată la medic.