Atunci când înveți prima oară despre menstruație, există multă lucruri cu care trebuie să te obișnuiești: să-ți urmărești ciclul menstrual, fluxul, cum să folosești corect produsele menstruale sau cât de des trebuie să le înlocuiești. Adesea, discuțiile despre menstruație chiar și la o vârstă mai adultă, pot părea un subiect tabu, însă menstruația rămâne o parte crucială a sănătății femeilor care trebuie celebrată. Așadar, dacă vrei să știi mai multe despre menstruație, iară 3 lucruri pe care poate că nu le-ai aflat încă.
Trecerea anilor afectează ciclul menstrual
Poate că ai observat că după o anumita vârstă, ciclul menstrual s-a modificat considerabil față de cum erai obișnuită în anii de adolescență. Ei bine, ciclul menstrual este în continuă schimbare, fiind influențat de schimbările hormonale din viața ta cauzate de pubertate, sarcini și menopauza. Odată cu înaintarea în vârstă, producerea de hormoni se reglează, ceea ce va regla și ciclul menstrual, de regulă – dacă nu sunt prezente diferite afecțiuni că și endometrioza sau ovarele polichistice care interferează cu durata ciclului menstrual. Cum se modifică ciclul menstrual și menstruația, depinde de la femeie la femeie – poți să dezvolți simptome noi sau să scapi de unele.
După vârstă de 40 ani, schimbările continuă să apară cu semne de menopauza simptome care pot să debuteze chiar și înainte cu 10 ani de la instalarea definitivă a acesteia.
Libidoul este influențat de ciclul menstrual
Cele mai citite articole
Fiecare ciclu menstrual include fluctuații în producerea de hormoni – cum este estrogenul, progesteronul și testosteronul, hormoni care sunt responsabili de libidoul tău. De aceea, poți să simți o dorință sexuală mai pronunțată în special în perioada ovulației sau imediat după, când estrogenul și testosteronul sunt în creștere.
Unele femei se îngrijorează de apetitul sexual foarte ridicat din anumite luni, confundându-l cu nimfomanie. Acest lucru este departe de adevăr, totuși, și nu trebuie să te îngrijoreze – nimfomania și hipersexualitatea sunt cauzate de un dezechilibru chimic hormonal din creier și nu de sistemul reproducător.
Menstra – nu este ceea ce crezi
Contrar aparențelor lichidul pe care îl elimini în timpul menstruației, denumit și “sânge menstrual” sau menstră, nu este doar sânge. Acesta este format din sânge, într-adevăr, dar și din secreții vaginale și celule provenite din mucoasa uterină – proporțiile pot varia de la o femeie la alta.
De asemenea, dacă ar fi să ghicești cât de mult lichid menstrual pierzi în timpul unei menstruații, cât ai estima? Majoritatea femeilor ar spune că undeva la 150 ml, dar surprinzător este mult mai puțin de atât! Volumul total eliminat nu ar trebui să treacă de 80ml, în lunile cu flux normal.