In mod clar, unii oameni sunt singuri pentru ca aleg sa fie. Pur si simplu nu sunt interesati sa fie intr-o relatie serioasa in acest moment al vietii lor. Altii sunt singuri din cauza circumstantelor vietii lor. Poate ca tocmai au iesit dintr-o relatie semnificativa sau pur si simplu nu au gasit pe cineva cu care sa fie cu adevarat compatibili.
Astazi, din analizele efectuate de platforma de intalniri pentru barbati si femei singure – ematrimoniale.net – sase din zece adulti folosesc retele sociale, care aduc un nou ton si textura intalnirilor. Dintre utilizatorii site-urilor de retele sociale cu experienta recenta in intalniri, 30% au folosit retelele de socializare pentru a afla mai multe informatii despre cineva de care erau interesati. Alti 12% s-au imprietenit sau au urmarit pe cineva pe un site de socializare, deoarece unul dintre prietenii lor a sugerat ca ar putea fi o alegere buna. Totusi, cu toate aceste aplicatii de dating si retele sociale, de ce exista atat de multi oameni singuri?
Motive pentru care oamenii raman adesea singuri
Cand vine vorba de intalniri si relatii, este greu sa nu simti ca esti o victima. La urma urmei, ceilalti pot fi cruzi; vei fi ranit si nu, nu este intotdeauna vina ta. Dar realitatea este ca detinem mai multa putere asupra destinului nostru romantic decat credem adesea. Intr-o mare masura, cream lumea in care traim, desi rareori suntem constienti de acest proces. Putem, de fapt, sa alegem daca sa ne vedem soarta printr-o lentila victimizata sau sa alegem sa fim directionati catre obiective si sa preluam puterea asupra vietilor noastre. Beneficiam de a ne concentra pe ceea ce putem controla si nu pe ceea ce nu putem. Putem deveni constienti de multitudinea de moduri in care influentam reactiile pe care le primim de la altii, chiar si reactiile negative.
1) Teama de a fi raniti
Majoritatea oamenilor au fost raniti in relatiile interpersonale. Cu timpul si experientele dureroase, cu totii riscam sa acumulam diferite rani. Acest proces incepe cu mult inainte de a incepe sa ne intalnim, in copilaria noastra, cand interactiunile si dinamica dureroasa ne determina sa ridicam ziduri sau sa percepem lumea printr-un filtru care ne poate afecta negativ ca adulti. Aceste adaptari ne pot face sa devenim din ce in ce mai autoprotectori si sa fim inchisi. In relatiile noastre cu adulti, s-ar putea sa ne impotrivim sa fim prea vulnerabili sau sa stergem oamenii prea usor.
2) Atractii nesanatoase
Cand actionam in apararea noastra, avem tendinta de a alege parteneri de relatie mai putin decat ideali. Putem stabili o relatie nesatisfacatoare selectand o persoana care nu este disponibila emotional. Deoarece acest proces este in mare parte inconstient, adesea ne invinovatim partenerul pentru rezultatul esuat al relatiei. Tindem sa ne simtim devastati sau raniti de respingerile repetate, fara sa recunoastem ca de fapt cautam acest tipar.
3) Frica de intimitate
Cei mai multi dintre noi sustin ca dorim sa gasim un partener iubitor, dar experienta iubirii adevarate perturba fanteziile care au servit ca mecanism de supravietuire inca din copilarie.
Temerile noastre legate de intimitate se pot manifesta ca ingrijorari cu privire la cineva „ca ne place prea mult”, un motiv irational de inteles pentru a nu iesi cu o persoana. Sau putem pedepsi pe cealalta persoana fiind critici, chiar angajandu-ne intr-un comportament urat, asigurandu-ne in esenta ca nu primim raspunsurile iubitoare pe care spunem ca le dorim. De fapt, la un nivel mai profund, nu ne dorim neaparat dragostea pe care spunem ca o dorim.
4) Pretentii
Propria noastra aparare ne lasa adesea sa ne simtim mai pretentiosi si mai critici. Acest lucru este valabil mai ales dupa ce am avut experiente proaste, in care am fost inselati sau respinsi de o persoana pentru care am avut sentimente puternice. Multe femei incep sa aiba ganduri de genul „Nu exista barbati cumsecad” sau „Toti cei buni sunt luati”. Barbatii pot avea ganduri de genul „Nu poti avea incredere intr-o femeie” sau „Femeile sunt toate gata sa profite de tine”. Este posibil sa avem asteptari nerealiste pentru un partener sau sa identificam punctele slabe din momentul in care intalnim pe cineva. Cand privim lumea din ochi critici sau neincrezatori, avem tendinta de a anula o serie de potentiali parteneri inainte de a le oferi o sansa. Ne gandim ca intalnirea cu anumite persoane este o „instalare”, fara sa vedem vreodata cum acea persoana ne-ar putea face fericiti pe termen lung.
5) Stima de sine scazuta
Multi oameni exprima acelasi sentiment. Ei cred ca isi doresc o relatie implinita mai mult decat orice, dar cred si mai ferm ca nimeni nu ar fi interesat de ei. Cu totii avem „voci interioare critice” care ne spun ca suntem prea grasi, prea urati, prea batrani sau prea diferiti. Cand ascultam aceste „voci”, ne angajam in comportamente care ii indeparteaza pe oameni. Cand ramanem singuri, nu este din motivele pe care ni le spunem. Lipsa noastra de incredere ne face sa emitem semnale ca nu suntem deschisi.