Pe parcursul unui an, din cauza apei de la robinet, fac boala diareica acuta peste 30.000 de romani, sunt afectati de hepatita aproape 4.000 si de dizenterie peste 600. Este, asadar, perfect justificata ingrijorarea romanilor in ceea ce priveste calitatea apei de la robinet, in ciuda declaratiilor prin care autoritatile ne asigura ca suntem in perfecta siguranta.
Puteti preveni eventualele pericole, urmand cateva sfaturi simple:
Daca apa de la robinet este inchisa la culoare, lasati-o sa curga cateva minute. Se intampla de obicei dimineata sau dupa o perioada de absenta de acasa, deoarece apa ramane pe sistemul de canalizare mai mult timp.
Daca aveti nevoie de apa pentru a spala legumele, pentru a face mancare, ceai sau cafea, nu folositi apa calda. Apa calda care ramane in sistemul de canalizare se poate altera. E mai prudent sa utilizati apa rece.
Nu pastrati apa in cani, oale, bidoane mai mult de doua zile.
Daca va e sete si nu aveti acasa apa imbuteliata sau filtru de apa, este preferabil sa va faceti un ceai.
Daca apa de la robinet are un miros nesuferit de clor, lasati-o in frigider circa o ora; mirosul de clor va disparea.