Cartofii prăjiți sunt un fel de mâncare delicioasă pe care aproape toată lumea o mănâncă cu plăcere. Ei reprezintă garnitura perfectă pentru friptură, dar și pentru a fi ronțăiți cu mare plăcere pe post de gustare oricând și oriunde.
Profesioniștii HoReCa sunt de acord asupra faptului că a folosi friteuze profesionale reprezintă cel mai rapid mod de a pregăti acest fel de cartofi.
La distribuitorii de dotări HoReCa există o mulțime de modele de astfel de echipamente destinate unităților de alimentație publică (restaurante, cantine, unități fast food), așa încât nu este chiar foarte simplu să găsești acea friteuză perfectă pentru tine.
Primul pas este acela de a înțelege modul de funcționare al acesteia.
Cum funcționează o friteuză?
Principiul unei friteuze clasice este în esență foarte simplu. Se toarnă cantitatea necesară de ulei în compartimentul de prăjire. În funcție de capacitatea friteuzei poate fi vorba de un litru sau chiar mai mult. Apoi se răstoarnă cartofii curățați, spălați și tăiați într-un coș special și se scufundă în uleiul de prăjit. Apoi se închide capacul și se pornește aparatul. Friteuza va începe să se încălzească și să aducă uleiul la temperatura potrivită. Astfel cartofii prăjiți vor fi prăjiți rapid.
Există și friteuze moderne care funcționează ușor diferit. Ele au nevoie de mult mai puțin ulei pentru prăjit. Acest lucru este posibil prin amestecarea uleiului cu aerul fierbinte din cuva de gătire.
Tipuri de friteuze
Cele mai cunoscute și utilizate în special în HoReCa sunt cele tradiționale.
Friteuzele clasice
Le întâlnim în restaurante sau baruri de tip fast-food. Contrar a ceea ce se poate crede, unele friteuze profesionale nu sunt mult mai scumpe, decât friteuzele de uz casnic. Deci sunt un must have în orice unitate unde se prepară mâncare. Mai ales că sunt și foarte versatile, cu ele putându-se prăji multe alimente, nu doar cartofi.
În afară de costul lor scăzut, putem să amintim printre alte avantaje că au o capacitate generoasă și o viteză mai mare de acțiune, singura deficiență pe care o sesizăm fiind aceea că, de obicei, sunt destul de greoaie și voluminoase, așa încât ocupă mult spațiu în bucătăriile profesionale unde sunt instalate și folosite.
Friteuze profesionale încorporate
Un astfel de echipament este încorporat permanent pe blatul bucătăriei și este adesea plasat lângă plite. Cel mai adesea, prăjitoarele adânci, după cum mai sunt denumite friteuzele, nu au elemente de încălzire proeminente și se armonizează foarte bine cu alte echipamente gastronomice profesionale.
Cele mai citite articole
Friteuzele profesionale care funcționează fără mult ulei
Friteuzele fără grăsimi sunt o variantă modernă a acestor dispozitive de prăjit rapid. Acest tip de echipamente pregătește cartofi prăjiți mult mai sănătoși, decât cartofii clasici preparați prin scufundare într-o baie de ulei încins.
Principiul pe baza căruia funcționează echipamentele cu aer cald este destul de simplu. Înainte de a se prăji cartofii, se toarnă puțin ulei în compartimentul de gătire. Când aparatul este pornit, aerul fierbinte, saturat de ulei, începe să se rotească rapid în interiorul compartimentului unde se află coșul cu materiile prime alimentate (în speța de față cartofii). Datorită faptului că acest coș nu este înmuiat în ulei, este automat mai sănătos și mult mai puțin caloric. Cartofii devin mai crocanți, au un gust și un miros foarte apetisant.
Ce poți prăji într-o friteuză profesională?
În prezent, există și modele de friteuze profesionale la distribuitorii HoReCa în care, pe lângă prăjirea cartofilor prăjiți, se pot prepara și alte feluri de mâncare interesante. Pui, vită, carne de porc etc. Putem prăji în friteuza profesională fără probleme chiar și legume. În unitățile cu specific asiatic sunt nelipsite și se utilizează inclusiv pentru a prăji fructele de mare. Plus că friteuzele sunt excelente pentru prăjirea peștilor mici ce se vând la cornet.
Ce friteuză profesională merită să alegi pentru unitatea ta?
Când alegi o friteuză pentru bucătăria ta profesională acordă atenție câtorva parametri de bază, care îți vor permite să decizi care friteuză funcționează cel mai bine.
Aceștia sunt următorii:
- puterea de prăjire a friteuzei profesionale;
- capacitatea;
- existența unui coș pentru cartofi prăjiți;
- numărul de cuve;
- sistemul de filtrare.
Puterea friteuzei se referă la cât de repede încălzește uleiul în cuvă și cât timp poate prăji friteuza fără întrerupere.
Capacitatea coșului pentru produsele prăjite este de asemenea importantă. Acest parametru depinde de cantitatea de cartofi prăjiți pe care îi vom putea prăji dintr-o dată.
Vorbind despre coșuri pentru cartofi prăjiți, deoarece merită să te asiguri când și cum se face ridicarea acestuia. După ce prăjim cartofii, se întâmplă uneori să nu vrem să îi scoatem imediat din friteuză. De multe ori așteptăm până pregătim alte feluri de mâncare. Cu toate acestea, cartofii prăjiți nu ar trebui să rămână în uleiul fierbinte după prăjire. Dacă îi tragem afară, ei se vor răci repede.
De aceea, unii producători au modele de friteuze profesionale în care se poate ridica coșul cu cartofi prăjiți peste nivelul uleiului, dar acest lucru nu necesită și ridicarea capacului dispozitivului. Apoi cartofii prăjiți rămân la o temperatură ridicată fără a absorbi uleiul.
Ce friteuză va fi perfectă atunci? Cumpărarea unui model cu filtre (protecții) contra grăsimii și mirosului) este o soluție excelentă. Înainte de a cumpăra o friteuză, e bine să întrebăm și dacă filtrele pe care le are sunt lavabile.
Curățarea friteuzei este o sarcină destul de solicitantă. Grăsimea arsă este greu de îndepărtat, iar accesul în interiorul cuvei poate fi incomod. Prin urmare, friteuza profesională care are componentele detașabile este soluția perfectă. După ce le scoatem, le putem curăța complet pe toate părțile și chiar le putem pune în mașina de spălat vase.
Friteuze electrice profesionale cu una sau mai multe cuve găsiți la TC Romania Crown Cool. Comandați-o pe cea potrivită!