Când stratul superior al pielii tale nu conține suficientă apă, se usucă. Acest lucru face ca pielea să se crape și să se descuameze, lăsând spații deschise între celulele pielii. Emolienții umplu aceste spații cu substanțe grase, numite lipide, care fac pielea mai netedă și mai moale [1]. Citește în continuare și află mai multe despre rolul emolienților.
Care sunt cauzele deshidratării pielii?
Pielea deshidratată este un simptom al deshidratării întregului corp. Poate rezulta în pete de piele aspră, solzoasă sau cu mâncărime [2]. Cauzele deshidratării pielii includ aceste situații:
- nu bei suficientă apă [2];
- transpiri prea mult [2];
- pierzi lichide prin diaree sau vărsături [2];
- ai febră [2];
- ai arsuri solare [2];
- unele afecțiuni de sănătate pot contribui la deshidratare. De exemplu, diabetul, fibroza chistică și disfuncția renală pot face ca oamenii să transpire sau să urineze mai des [2]
- există mai multe medicamente care pot afecta echilibrul lichidelor din corp. Unele dintre medicamentele care pot contribui la deshidratare sunt: diuretice, laxative, antiacide, antihistaminice, medicamente pentru tensiunea arterială [2];
- folosirea apei foarte fierbinți când faci baie sau duș [1];
- băi sau dușuri frecvente sau lungi [1];
- expunerea mâinilor la apă pentru o perioadă lungă când cureți sau speli vasele [1];
- poziționarea pielii tale aproape de o sursă puternică de căldură, cum ar fi un radiator, pentru o perioadă lungă [1];
- folosirea săpunurilor sau a produselor de curățare care sunt dure sau usucă pielea [1];
- expunerea excesivă la soare [1].
Indiferent de cauză, pielea uscată, mâncărimea, iritația și crăpăturile pielii sunt incomode. Chiar mai rău, deschiderile în piele cauzate de zgârieturi sau crăpături pot sângera sau se pot infecta. Emolienții pot ajuta la îmbunătățirea și controlul simptomelor [1].
Cum contribuie emolienții la îngrijirea pielii pentru a preveni deshidratarea?
Emolienții sunt ingrediente din produsele de îngrijire a pielii care calmează uscăciunea sau iritația. Emolienții sunt numiți și creme de barieră deoarece formează un film pe stratul exterior al pielii. Medicii recomandă adesea emolienți pentru afecțiuni ale pielii care provoacă descuamare sau uscăciune, cum ar fi eczema și psoriazisul [3].
Cremele, loțiunile și unguentele de îngrijire a pielii care conțin emolienți pot [3]:
- atrage umezeala (apa) către piele [3];
- preveni pierderea umezelii din piele [3];
- înmuia pielea descuamată sau exfoliată [3];
- calma pielea iritată sau uscată [3].
Există două tipuri principale de emolienți, iar multe produse de îngrijire a pielii hidratante conțin o combinație a ambilor [3]:
- ocluzivii formează un strat gros și gras pe piele și nu se dizolvă în apă. Exemple de ocluzivi includ vaselina, uleiul mineral, lanolina și parafina lichidă. Ocluzivii nu adaugă umezeală pielii, dar ajută la menținerea umezelii pe care o are deja [3];
- umectanții atrag și leagă apa de piele, crescându-i astfel hidratarea. Aceste ingrediente se simt mai puțin grase decât ocluzivii, dar se spală mai ușor cu apă. Exemple de umectanți sunt glicerina, acidul hialuronic, propilenglicolul și ureea [3].
Cum să alegi produsul emolient potrivit pentru nevoile tale?
Emolienții pot veni sub multe forme. Un farmacist sau un medic poate ajuta o persoană să aleagă un emolient. Decizia va depinde de [4]:
- cât de uscată este pielea [4];
- tipul de implicare a pielii [4];
- zona afectată a corpului [4];
- dacă produsul este medicamentat [4];
- ce alte produse folosește persoana [4];
- orice alergii sau reacții anterioare [4];
- preferințele personale [4].
Cum să folosești emolientul?
Ar trebui să aplici o cantitate adecvată de emolient frecvent pentru a obține cele mai bune rezultate. Folosește-l de două până la patru ori pe zi. Cu cât simptomele sunt mai grave, cu atât ar trebui să-l aplici mai des [1].
Cele mai citite articole
Pe lângă aplicările regulate, reaplică-l de fiecare dată când zona afectată se udă. Dacă mâinile sunt afectate, aplică emolientul de fiecare dată când le speli. Dacă mergi la înot sau faci exerciții fizice, aplică emolientul după aceea [1].
În perioadele anului când știi că pielea ta devine uscată sau când un puseu al unei afecțiuni a pielii s-a ameliorat, ar trebui să continui să folosești emolientul în mod constant și regulat pentru a ajuta la menținerea hidratării pielii și pentru a preveni reapariția puseului [1].
Disclaimer: Informațiile din acest articol sunt destinate să ofere o înțelegere generală a rolului emolienților pentru piele. Este important să discuți cu un medic dermatolog pentru recomandări personalizate. Acest articol nu substituie consultațiile medicale.
Bibliografie:
1. “Emollient: Benefits, Types, and Uses.” Healthline, www.healthline.com/health/emollient;
2. “Dehydrated Skin: Symptoms, Causes, Treatment, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 27 Jan. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/dehydrated-skin;
3. “Emollients: Creams, Soaps, Moisturizers, Ointments, Benefits.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23305-emollients;
4. “Emollients: Types, Uses for Eczema and Psoriasis, and Tips.” Www.medicalnewstoday.com, 16 July 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/182953.