Indiferent cât de bine vei întreține tâmplăria din PVC, petele galbene tot vor apărea în cele din urmă. În majoritatea cazurilor, ele pot fi îndepărtate cu ajutorul unor soluții naturale sau din comerț, însă există și situații în care termopanul necesită înlocuire. Iată de ce se îngălbenește termopanul și cum îl poți curăța!
De ce se îngălbenește termopanul?
Îngălbenirea termopanelor poate fi cauzată de mai mulți factori, iar identificarea acestora poate ajuta la prevenirea sau remedierea acestui fenomen. Suprafața PVC-ului poate fi afectată de expunerea îndelungată la razele solare ultraviolete, lucru ce poate duce la decolorarea materialului în timp. Poluarea atmosferică, cum ar fi noxele din aer, sau praful și murdăria depuse pe suprafața termopanelor pot contribui, de asemenea, la îngălbenire. Umiditatea ridicată sau prezența condensului persistent pe suprafața termopanelor poate fi un alt factor care contribuie deseori la îngălbenire. În unele cazuri, îngălbenirea poate fi cauzată de calitatea materialului PVC utilizat în fabricarea tâmplăriei. Materialele de calitate inferioară pot fi mai susceptibile la decolorare și îngălbenire în timp. Tocmai din acest motiv este recomandat să investești în tâmplărie de calitate, indiferent dacă vorbim de un simplu termopan de baie, uși exterioare sau ferestre.
Există produse speciale pentru curățarea termopanului?
Cele mai citite articole
În funcție de cauza care a dus la îngălbenirea termopanului, poți folosi și soluții speciale pentru curățarea tâmplăriei din PVC. Aceste produse pot fi eficiente în îndepărtarea petelor, însă ar fi bine să le testezi pe o zonă mică înainte de utilizare și să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj. În cazul în care petele galbene au fost produse de razele UV sau de condens, nicio soluție din comerț nu va reuși să redea aspectul inițial al tâmplăriei. În astfel de cazuri în care estetica termopanului este compromisă, singura soluție rămâne înlocuirea acelor ferestre sau usi PVC cu unele noi.
Ce remedii naturale există?
Pentru petele de îngălbenire produse de praf sau depuneri de murdărie, există și câteva soluții pe care le poți prepara chiar tu acasă pentru a le îndepărta. Iată câteva exemple:
- Apă călduță și detergent blând – poți curăța termopanele cu o cârpă moale și o soluție realizată din apă și un detergent neutru, cum ar fi cel de spălat vase,
- Oțet alb și apă – O altă opțiune eficientă și naturală este să utilizezi o soluție de apă și oțet alb (amestecă proporții egale de apă și oțet alb într-un pulverizator, aplică pe suprafața termopanelor, apoi șterge cu o cârpă),
- Bicarbonat de sodiu – Pentru zonele mai îngălbenite sau pentru îndepărtarea petelor mai dificile, poți face o pastă din bicarbonat de sodiu și apă pe care să o aplici și să o lași să acționeze pentru 15-20 minute.
Tu te-ai confruntat cu această problemă? Cum ai eliminat petele galbene?