„Dinții de lapte nu se periază” este unul dintre cele mai mari mituri din stomatologie, care distruge dantura a zeci de copii – rutina de îngrijire a juniorilor este la fel de importantă ca a noastră și ei nu sunt „exceptați” de la a-și curăța corect dinții, chiar dacă la început acest obicei intră în atribuțiile părinților. Dr. Alexandra Mircea ne vorbește despre igiena orală a celor mici și despre cum trebuie să avem grijă de dinții juniorilor.
De când îi spălăm pe cei mici pe dinți?
Răspunsul: de la primul dințișor apărut. Iar înainte de apariția primului dinte, gingiile lor trebuie curățate blând, cu atenție – cu un material moale și udat cu apă călduță.
Poți să cumperi o periuță de îndată ce apare primul dinte și să o folosești de două ori pe zi, dimineața și seara. Chiar dacă la vârstele foarte mici nu ai mare lucru de periat, e foarte important ca micuțul tău să își deprindă din timp acest reflex de a se spăla pe dinți. În plus, poate fi interesant pentru copii. Mulți își doresc să se perieze singuri pe dinți, dar părinții trebuie să îi urmaresca, să verifice dacă au făcut treabă bună și să îi îndrume. Poți folosi o periuță de dinți cu capătul mic, perii foarte moi. Pentru copiii mai mici de 3 ani, pune pastă de dinți fluorurată numai dacă dentistul o recomandă – și aceea în cantități mici, cât un bob de orez. – dr. Alexandra Mircea
Periajul propriu-zis
De la vârsta de trei ani, copilul poate să se spele singur pe dinți, îndrumat fiind la început de părinte: trebuie să învețe, în primul rând, cum să se spele corect.
Este important să înțeleagă că periajul se efectuează de sus în jos (dinspre gingie spre dinte) și nu în mișcarea stânga-dreapta. De asemenea, nu trebuie să pună prea mare presiune pe dinți, pentru că poate traumatiza gingia.
Nu uita să-ți înveți copilul să folosească și ața dentară, dar abia după 10-11 ani o pot folosi singuri. Până atunci trebuie să îi ajuți. Există și periuțe electrice, colorate, care sunt foarte interesante pentru copii și îi ajută mult la igiena dentară. Cufetițelenupreasuntprobleme,darștiucămameleseplângfrecventcăbăiețiisuntleneșiînceeacepriveștespălatulpedinți–verificați-iperiodicșimergețicueiladentist.Cusiguranțăîșivordeprindeobiceiurilebune. – dr. Alexandra Mircea
Bune-practici pentru sănătate orală impecabilă din copilărie
Un zâmbet de Hollywood la maturitate se construiește încă din copilărie. Ce înseamnă asta? Că cel mic trebuie să deprindă o serie de bune-practici, iar tu trebuie să îi fii model: copiii preiau obiceiurile și comportamentele pe care le văd la părinții lor. Iată câteva aspecte de care să ții cont:
- ia-l cu tine la stomatolog încă de mic, ca să înțeleagă că este un mediu sigur și să se poată acomoda cu tot ce se întâmplă în cabinet
- du-l regulat pe junior la controlul de rutină; nu doar că vei afla dacă există eventuale carii incipiente, însă poți descoperi și dacă cel mic are nevoie de aparat dentar, de exemplu – vei fi îndrumat către un specialist ortodont împreună cu care vei alege tratamentul potrivit pentru cel mic (aparat dentar metalic, aparat dentar invizibil invisalign, lingual etc)
- lasă-l să stea cu tine în baie cât timp îți faci rutina de îngrijire orală: astfel nu doar că va prelua modelul tău, însă va înțelege că e ceva ce și „oamenii mari” fac, și nu doar copiii
- ai grijă la obiceiurile lui: cât dulce mănâncă cel mic peste weekend la bunici? Poate ar trebui să te întrebi. Același lucru este valabil și cu „sărirea” peste igiena orală de seară sau cu consumul excesiv de sucuri carbogazoase. Cât este mic, fii atent la obiceiurile sale nocturne – mulți copiii se luptă cu scrâșnitul din dinți, de exemplu. Printre bruxism cauze la copii se numără apariția următorului dinte, dar și stresul de la grădiniță sau neintegrarea într-un grup.
Scrâșnitul din dinți atât diurn, cât și nocturn, apare ca un mecanism de auto-apărare împotriva durerii. O altă cauză a bruxismului la copii este prezența unui parazit intestinal; în acest caz, scrâșnitul din dinți este însoțit de simptome precum febră, dureri de stomac, lipsa poftei de mâncare, iar diagnosticul poate fi obținut în cadrul unei vizite la medicul pediatru. – dr. Alexandra Mircea
Pentru ca cel mic să îți mulțumească la maturitate pentru o dantură impecabilă, este necesar să îl înveți de mic să dezvolte obiceiuri sănătoase: o rutină de îngrijire corespunzătoare, o dietă echilibrată și vizitele regulate în cabinetul stomatologului sunt pilonii de sprijin ai zâmbetului de vis. Încă din copilărie.