Preocuparea pentru o alimentatie sanatoasa, echilibrata, ar trebui sa ne anime pe fiecare dintre noi, indiferent de varsta noastra sau activitatea pe care o desfasuram constant.
Aceasta este evident o parte esentiala din alcatuirea si respectarea unui stil de viata cat mai sanatos, menit sa ne aduca o cat mai solida imunitate in fata bolilor de tot felul, o stare generala de bine, energie in plus si bineinteles multa pofta de viata.
Nimeni nu spune sa transformam meniul zilnic intr-unul spartan, lipsit de orice bucurie culinara, fad si fara niciun haz, ci putem imbina cu succes alimentele sanatoase astfel incat fiecare masa sa se transforme intr-o bucurie, mai ales ca avem si certitudinea ca tot ce consumam este in favoarea sanatatii noastre. Asa ca, este important sa procedam la combinatii corecte dar diverse intre alimentele sanatoase din meniul zilnic, evitand monotonia si repetitia la nesfarsit a unor sortimente, ci adaugand mereu ceva nou, care sa ne mentina apetitul sanatos.
Astfel, la capitolul alimente care nu trebuie sa lipseasca din meniul nostru sanatos, se afla la loc de cinste cerealele, lactatele, branzeturile, ouale, fructele, legumele, din care putem realiza un mic dejun echilibrat, datator de energie pentru o buna bucata din zi. Pranzul poate fi un bun prilej de a savura carne cu proteina sanatoasa, asa cum este cea de pui, un simplu si rapid gratar din piept de pui, cu o salata generoasa sau o reteta putin mai sofisticata de pui vienez la cuptor, care va contine tot ce trebuie pentru o masa suficient de consistenta, un peste la cuptor, langa mazare sote, fie un orez cu legume diverse, paste cu ton etc.
Cina ne poate oferi din nou ocazia de a savura o carne slaba la gratar sau o ciorba usoara cu legume, o salata cu ton, un peste la gratar cu o garnitura de spanac etc. Intre aceste trei mese de baza, gustarile pot contine fructe, iaurt cu fructe, batoane cu nuci, caju, biscuiti integrali.
In schimb, ceea ce trebuie eliminat sau redus drastic din meniul nostru sanatos sunt sosurile grele, cu multa grasime, acele „rantasuri” care sunt adevarate bombe calorice, precum si dulciurile specifice de patiserie, gogosi scaldate in ulei, cele realizate din cantitati mari de zahar rafinat etc, in totala contradictie cu ceea ce ne-am propus de fapt, respectiv mentinerea la un nivel optim a caloriilor acumulate prin alimentatia zilnica.