Automedicația și abuzul de medicamente sunt fenomene globale care îi îngrijorează pe medici. Deși pentru mulți oameni par să fie soluții rapide și la îndemână în fața unor probleme de sănătate, pot avea consecințe grave asupra organismului.
Oamenii tind să recurgă la automedicație, de regulă, fie pentru că nu vor să meargă la doctor, fie pentru că nu este pentru prima dată când se confruntă cu respectiva problemă de sănătate și sunt încrezători că va funcționa același tratament primit în trecut. Din păcate, în multe cazuri, tratamentul inadecvat și incorect duce la un diagnostic întârziat, la rezistență la patogeni și, în cele mai grave situații, la morbiditate crescută.
La fel de periculos este și abuzul de medicamente. Din disperare, ori de durere, unele persoane au tendința să creadă că dacă o pastilă le ameliorează simptomele, atunci două sau chiar mai multe pastile le vor face și mai bine. Total greșit! Iată ce consecințe pot avea asupra organismului abuzul de medicamente și automedicația:
Risc de supradoză
Cel mai mare pericol al automedicației și abuzului de medicamente este supradozajul. Orice cantitate peste doza permisă dintr-un medicament îți poate intoxica organismul. Indiferent că vorbim despre cele mai eficiente medicamente pentru reumatism, de inimă sau pentru tratarea durerilor, toate devin un pericol pentru ficat și rinichi atunci când se depășește doza permisă într-un anumit interval de timp.
Rezistența la medicamente
Cele mai citite articole
Uneori, medicamentele luate în dozaj insuficient, ori pentru o perioadă prea scurtă de timp, devin ineficiente când chiar e nevoie de ele pentru că persoana respectivă a dezvoltat rezistență la substanța activă pe care o conțin.
Efectele secundare
Administrarea medicamentelor trebuie să se facă după indicațiile producătorului și în conformitate cu indicațiile medicului sau farmacistului, mai ales când pacientul este un copil. Doza zilnică recomandată trebuie respectată cu sfințenie, indiferent că vorbim despre tratamente din ingrediente naturale, ca în cazul unui sirop tuse copii, ori de medicamente produse în laboratoare, pentru că pot apărea efecte secundare.
În plus, anumite medicamente pot da dependență, ceea ce înseamnă că se va ajunge la tratament specializat pentru a scăpa de ele.
Când vine vorba de medicamente, chiar și din surse naturale, precauția este foarte importantă. Deși există avantaje ale faptului că oricine poate avea acces la tot felul de medicamente, fără prescripție medicală, automedicația este departe de a fi o practică complet sigură. Fără supraveghere medicală, ea poate duce la efecte negative și consecințe pe termen lung asupra stării de sănătate.