Fie că te muți la o casă nouă, fie ești la începutul renovării și redecorării celei în care deja locuiești, o atenție sporită trebuie să o acorzi băii tale. Asta deoarece baia și bucătăria sunt camerele care, odată făcute, se schimbă mult mai greu atunci când locuiești în casa respectivă. În cele ce urmează vei afla care sunt cele mai noi tendințe în materie de decorare a băii, dar și cum să îmbini mobilierul cu obiectele sanitare în așa fel încât baia să iasă perfect din prima atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere al utilității.
Cabină de duș sau cadă?
Obiectele sanitare pe care le incluzi într-o baie le stabilești în funcție de dimensiunea băii, tipul ei, cât și de preferințele personale.
– Poți avea o baie de dimensiuni generoase, care să îți permită să montezi în ea o cadă cu jacuzzi incorporat, vas de toaletă, bideu și două lavoare impunătoare. Desigur însă, există băi spațioase în care proprietarul a ales să monteze o cabină de duș în detrimentul căzii, acesta fiind stilul care i s-a potrivit cel mai bine.
– Pe de altă parte, unele băi cu dimensiuni reduse abia pot să cuprindă o cabină de duș minimalistă, cu wc și lavoar, în această situație metrii pătrați alocați băii de către arhitect influențând direct preferințele personale.
– O baie de serviciu poate să cuprindă în ea doar vasul de wc și lavoarul, iar în unele cazuri și mașina de spălat alături de coșul de haine.
În toate aceste situații trebuie să se regăsească chiar și cel mai mic mobilier de baie pentru ca produsele de igienă corporală să își găsească locul.
Cum să alegi mobila care se potrivește cel mai bine?
Odată ce ai stabilit dacă baia ta va conține cadă sau duș sau dacă bideul este separat sau incorporat în vasul de wc, poți trece la partea creativă a amenajării: mobilierul pentru baie.
– De îndată ce ai ales modelul lavoarului, poți opta pentru un dulap suspendat sau așezat direct pe podea, loc în care poți ține produsele de igienă sau pe cele de curățenie.
– O altă variantă de depozitare a lucrurilor este dulapul de baie cu oglindă, așezat deasupra lavoarului.
– În cazul în care spațiul îți permite, poți alege dulapuri de baie înalte, în care poți organiza frumos nu numai produsele de igienă și de curățenie, dar și prosoapele sau hârtia igienică.
Pe lângă mobilier, alegeți cu atenție cuierele, suporturile de prosoape, rafturile din interiorul căzii sau dușului care vor oferi băii tale accentele fine care vor defini stilul băii. Dintr-o baie nu ar trebui să lipsească nici polițele, pe care poți așeza câteva decorațiuni utile. În această categorie se încadrează plantele care elimină umezeala, aparat care măsoară umezeala și temperatura sau bețișoare parfumate.
Ce culori sunt mai potrivite pentru baie?
Știm că adesea vei regăsi băi în nuanțe de albastru, însă chiar dacă aceasta este o culoare potrivită, mai sunt o mulțime de altele care să îți nuanțeze baia într-un mod mai deosebit. Folosește nuanțele deschise care vor crea senzația unei băi aerisite, spațioase și imaculate.
– Violet sau roz alături de crem duce cu gândul la o baie decorată în stil romantic.
– Nuanțe contrastante de alb și negru pot să creeze o baie elegantă și minimalistă.
– Combinații ale culorilor pământii, precum maro, bej și crem se potrivesc în majoritatea caselor decorate în stil clasic.
– Verdele este o culoare care se vede minunat în băi.
Pentru un joc cromatic plăcut ochiului, este recomandat să combini trei culori într-o baie, folosind cel mai adesea culoarea de baza combinată cu o proporție mai mică de culoare mai accentuată și doar pe alocuri culoarea contrastantă.
Combină cu grijă piesele de mobilier cu obiectele sanitare, alege cu atenție nuanțele pe care le vei folosi în baie și nu uita de decorațiuni și accente iar astfel te vei bucura zilnic de o baie modernă, frumos și practic amenajată.