Nu este adevarat ca un copil care nu frecventeaza gradinita se dezvolta mai greu. Totusi, acesta nu este un argument care ar trebui sa fie fundamental in subiect: daca trebuie sa trimiti un copil la gradinita sau nu. Exista insa o serie de motive pentru care ar trebui sa alegi o gradinita
Care sunt motivele pentru care ar trebui ca un copil sa mearga la gradinita?
- Invata sa fie independent
Desi cerintele pentru ca un copil sa fie admis la gradinita sunt diferite, adevarul este ca un copil mic trebuie sa demonstreze o oarecare independenta de baza. Cheia este capacitatea de a manca, imbraca si comunica nevoile fiziologice. Chiar daca toate aceste abilitati au fost deja stapanite, gradinita ajuta la consolidarea lor intr-un mod natural.
- Functionarea intr-un grup
Primul grup social este familia. Cu toate acestea, pentru dezvoltarea unui copil este foarte important ca acesta sa fie printre colegi, sa cunoasca diferite persoane, sa invete cum sa stabileasca contacte. Gradinita este, de asemenea, un loc in care copiii de cativa ani invata rezolvarea conflictelor. Aici se nasc primele prietenii si antipatii din copilarie, copilul spune cu cine ii place sa se joace si cu cine nu, si de ce este interesant, dar poate fi inconsistent si inconsecvent in aceste chestiuni. Cu toate acestea, fiecare experienta – atat placuta, cat si neplacuta, precum lupta pentru creioane – este foarte importanta pentru un copil.
- Invata sa coopereze
Din ce in ce mai mult, copiii sunt crescuti singuri sau in familii in care exista o diferenta mare de varsta intre copii. Se intampla ca, din cauza lipsei de timp sau a posibilitatilor parintilor, copilul mic sa aiba un contact limitat cu alti copii. Jocul singur, pe de alta parte, nu invata cooperarea. Intre timp, la gradinita, un copil mic are conditii bune pentru a invata sa coopereze cu alti copii si sa respecte regulile care guverneaza comportamentul celorlalti.
- Toleranta la invatare
Diferiti copii frecventeaza gradinita, iar in anumite gradinite, precum Seva Edu, grupele sunt formate din copii de diferite varste. Adesea arata diferit, se comporta diferit, au nevoi diferite, familii diferite. Copilul are ocazia sa observe aceste diferente si sa le accepte. Este, de asemenea, un mod de a cunoaste o alta cultura.
- Invatarea impartirii
La gradinita, copiii invata sa imparta. Trebuie sa-si astepte randul, sa raspunda la intrebari, sa inteleaga ca si alti copii au drepturile si nevoile lor.
- Pregatire mai buna pentru scoala
Copiii din gradinita sunt de obicei mai increzatori in ei insisi si mai bine pregatiti sa mearga la scoala. Au avut timp sa se adapteze la gradinita, asa ca mersul la scoala este in general mai usor. Ceea ce, desigur, nu inseamna ca cei care stau acasa vor avea dificultati in acest sens. Prescolarul este obisnuit sa faca contacte noi. De obicei, nu se teme de straini, se poate regasi mai repede in noua realitate.
- Invatarea regulilor
Nu fiecare parinte invata regulile in practica. Foarte des, mama sau tata strang jucariile dupa un copil mic, incalca regulile stabilite anterior, ii permite sa manance dulciuri inainte de cina etc. In gradinita, pentru ca totul sa functioneze, trebuie sa existe reguli care sa nu fie incalcate. Prescolarul trebuie sa se adapteze la planul zilei si sa ia in considerare recomandarile adultilor, fara spatiu pentru negocieri.
- Dezvoltare cuprinzatoare
Se vorbeste din ce in ce mai mult despre necesitatea dezvoltarii cuprinzatoare a copilului. Este mai usor sa oferi aceasta sansa copilului la gradinita decat acasa, unde parintii trebuie sa tina cont de multe responsabilitati. Gradinita este un moment pentru distractie si invatare, cursuri de arta, canto, dans, inot, invatare de limbi straine, cantece, poezii, mers la teatru, gradina zoologica si multe altele. Acesta este momentul perfect pentru a stimula imaginatia si a consuma energie. Merita sa ai grija de dezvoltarea cuprinzatoare in acest stadiu, deoarece, asa cum s-a dovedit de multe ori, copiii se dezvolta cel mai rapid intre primul si al cincilea an de viata. Momentul in care copilul are aproximativ trei ani este, prin urmare, cel mai potrivit moment pentru a-l trimite la gradinita.