Facturile pentru utilităţi pe care le plătesc oamenii fluctuează în funcție de consum și de nivelul preţului energiei pe piață. Indiferent de ce tip de energie este vorba – fie că este energie electrică, fie că sunt gaze naturale – prețul acesteia este influențat de anumiţi factori:
- producţia și stocarea;
- volumul importurilor și exporturilor;
- creșterea economică;
- starea meteo;
- producţia petrolului;
- prețurile petrolului.
În general, variaţiile de preț pentru gaze, în România, sunt în funcție de sezon, vara prețul acestora scăzând, în timp ce iarna, când cererea este mai mare, prețul gazelor crește. În plus, chiar și schimbările legislative din acest domeniu au o influență puternică asupra preţului. Un exemplu de schimbare este liberalizarea pieţei gazului, aceasta ieșind de sub reglementările ANRE.
Din ce este format prețul facturilor de gaze?
Pe lângă tariful de furnizare a gazelor, suma totală a facturii, care trebuie achitata de consumator, include costurile de furnizare, de transport și de distribuţie a gazelor naturale.
Costurile de furnizare cuprind, la rândul lor, costurile de achiziție, de furnizare și de înmagazinare. Costul de achiziție se referă la prețul cu care furnizorul de gaze naturale contractat de consumator cumpără energia direct de la producător sau de la alți furnizori. Acesta se negociază de cele două părți implicate în tranzacţie pentru a se obţine un preț avantajos atât pentru ei, cât și pentru consumatorul final.
Costurile de furnizare sunt cele generate de activitate de furnizare propriu-zisă, iar costurile de înmagazinare reprezintă costurile plătite de furnizor operatorului de înmagazinare – singurii astfel de operatori din România sunt Depomures și Depogaz. Aceste tarife se stabilesc și se transmit frecvent.
În ceea ce privește costurile de transport, acestea se referă la capacitatea de transport și transportul, în sine, al gazelor naturale, activitatea fiind operată de Transgaz. În schimb, costurile de distribuţie se referă la serviciile de operare a sistemului de distribuţie a gazelor naturale până la consumatorul final, tarifele practicate fiind diferite în funcție de categoria de consum și de zona de distribuţie în care se afla aceasta.
Evoluţia preţului gazelor naturale în 2021
Cu toate că piața gazelor naturale din România a fost liberalizată, statul a impus noi taxe furnizorilor care provoacă efecte negative asupra utilizatorilor finali. Există posibilitatea ca prețul unui metru cub de gaz să crească cu 15-16% față de prețul de anul trecut.
În acest fel, prețul gazului natural poate ajunge la nivelul celui din anul 2019, mai ales că și cererea de gaze a crescut față de anul trecut, iar economia a început să funcționeze.
Este important de precizat faptul că în 2020 cererea și, implicit, prețul atât pentru gazele naturale, cât și pentru energia electrică, au fost mai mici în contextul pandemiei. Astfel, chiar și consumul de astfel de resurse a fost foarte scăzut.