Sindromul borderline este o tulburare de personalitate care se caracterizeaza prin impulsivitate si instabilitate a emotiilor si dispozitiei, identitatii si relatiilor interpersonale. Este o afectiune clinica psihiatrica serioasa, care este cunoscuta si ca o tulburare manifestata prin personalitate instabila din punct de vedere emotional de tipul borderile.
Persoanele care sufera de sindromul borderline au dispozitie fluctuanta
Persoanele afectate se simt victime ale propriei dispozitii violente si ale starilor fluctuante, ceea ce poate duce la o tensiune interna extrema, care devine insuportabila si chinuitoare. Multi bolnavi afiseaza comportamente autodistructive pentru a reduce aceasta tensiune. O parte dintre bolnavi simt si durere in perioada in care sindromul se manifesta intens. Autoranirea, consumul de droguri si activitatile cu risc ridicat diminueaza imediat tensiunea, dar acest lucru se transforma rapid intr-un comportament dependent. Persoanele care sufera de o tulburare de personalitate borderline se simt distruse la nivel emotional, au o imagine de sine gresita atat la nivel fizic cat si psihic. Ele sufera numeroase temeri printre care si singuratatea.
Termenul tulburari de personalitate borderline provine din studiile psihanalitice, conform carora bolnavii sunt plasati intr-un fel de zona de tranzitie a tulburarilor neurotice si psihotice, deoarece au fost identificate simptome din ambele zone. In conformitate cu sistemul de clasificare al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tulburarea de personalitate borderline este considerata acum o sub-forma a tulburarii de personalitate in care pacientii sunt instabili emotional, care apare adesea impreuna cu alte tulburari de personalitate.
Cunoasterea tabloului clinic a crescut considerabil in ultimii ani. Prin urmare, este sigur ca o interactiune intre factorii genetici si, in multe cazuri, experiente traumatice timpurii este responsabila pentru dezvoltarea tulburarii borderline. Peste jumatate dintre cei afectati raporteaza abuzuri grave, peste 60% raporteaza neglijenta emotionala, dar aproape toate cazurile raporteaza un mediu social de care se simt straini, in care sunt marginalizati sau in care sunt umiliti.
Tulburarea borderline afecteaza aproximativ 3% din populatie. Primele semne apar de obicei in adolescenta. Barbatii si femeile par in mod egal afectati, chiar daca in mod semnificativ mai multe femei merg la terapie. Peste 60% dintre cei afectati au incercat cel putin o data sa se sinucida, ceea ce ilustreaza importanta tratamentului.
Pacientii cu borderline sufera de tulburari de gestionare a emotiilor si efectivitatii, adica incapacitatea de a controla starile emotionale interioare. Domina stari de tensiune extrem de incomode, care sunt uneori percepute ca insuportabile. Pentru a schimba aceasta afectiune, pacientii borderline dezvolta anumite strategii, cum ar fi autoranirea. Printre altele, se ranesc prin taierea pielii cu cutite sau cu lame de ras sau prin arsuri, insa consumul de droguri sau alte comportamente periculoase, cum ar fi mersul pe balustrade sau cursele pe autostrada, sunt de asemenea utilizate ca metode de ameliorare a tensiunii.
Este important ca toti pacientii care au fost diagnosticati cu sindrom borderline sau cu tulburare de personalitate borderline sa participe la terapie de grup sau individuala si sa colaboreze cu un psihoterapeut pentru rezolvarea acestei probleme sau pentru tinerea ei sub control, astfel incat sa evite comportamentele periculoase.