Nici o unitate de catering nu mai poate să facă azi față comenzilor fără a avea niște friteuze profesionale. Cu ajutorul lor se pot găti nu doar cartofi prăjiți, ci și alte feluri de mâncare populare printre clienți.
Există friteuze pentru orice fel de unitate HoReCa: fixă sau mobilă
Friteuza asigură prepararea rapidă și ușoară a multor preparate populare fast food, în special cartofi prăjiți. Ea este un echipament care se potrivește de minune atât în bucătăria unui restaurant sau hotel mare, cât și într-o cantină mică sau chiar într-o rulotă alimentară.
Într-o friteuză se pot prepara inclusiv pește, gogoși, plăcinte, chiftele. Produsele sunt mult mai sănătoasă decât prăjite în tigaie, deoarece în friteuză uleiul este extrem de fierbinte, de aceea alimentele stau la gătit un timp mai scurt, își păstrează mai multe substanțele utile. Preparatele capătă o crustă uniformă, nu se ard și nu un miros neplăcut de grăsime.
Există tipuri de friteuze diverse pentru unitățile HoReCa, de aceea chiar ai de unde alege.
Friteuzele se pot împărți în mai multe categorii:
- după tipuri de alimentare: electrice sau care funcționează cu gaz;
- după numărul de coșuri disponibile: cu unul sau mai multe coșuri de prăjire care funcționează autonom;
- după tipul de locație: friteuze pentru bucătării profesionale statice sau friteuze de stand;
- după caracteristicile de utilizare: universale sau specializate, cele din urmă fiind anume concepute pentru un randament mai ridicat;
- după mărime: friteuze pentru banc care sunt compacte, mobile și ușor de conectat sau friteuze mari, de așezat pe podea.
Cea mai importantă parte a unei friteuze: recipientul pentru ulei
Recipientul (baia) în care este turnat uleiul reprezintă elementul structural principal al unei friteuze. Această parte este confecționată din aluminiu sau oțel inoxidabil și este acoperită de regulă cu un strat special antiaderent, mai durabil decât emailul, care împiedică alimentele să se lipească de pereți.
Pentru cafenele și restaurante mici, localuri în care mâncărurile prăjite nu sunt foarte des comandate, se poate achiziționa o friteuză electrică pentru banc cu o capacitate de 4 – 5 litri a rezervorului unde se toarnă uleiul. Acest lucru va reduce costurile atât cu echipamentul în sine, cât și cu funcționarea acestuia.
Dacă un anumit fel de mâncare prăjită (de exemplu cartofii prăjiți) reprezintă meniul principal într-o unitate de catering, atunci ai nevoie de o friteuză cu un recipient de până la 8 litri și cu putere mare. Un astfel de aparat HoReCa poate să producă până la 10 kg de cartofi prăjiți pe oră sau chiar mai mult.
Dacă e nevoie de pregătirea simultană a mai multor tipuri de alimente prăjite la friteuză, cel mai eficient este un echipament cu două recipiente.
Friteuze cu vase de prăjire de forme diferite, pentru alimente felurite
Fabricanții au realizat friteuze profesionale în care forma bolului (rezervorului) este pătrată, dreptunghiulară sau ovală, mai puțin adânci sau foarte adânci, cu colțuri drepte sau rotunjite.
Pentru prăjirea peștilor, spre exemplu, o baie dreptunghiulară este mai potrivită, iar pentru gogoși, o baie puțin adâncă este mai recomandabil a fi utilizată prioritar.
Ce mai este important la o friteuză?
- Materialul din care sunt construite. Oțelul inoxidabil fiind foarte durabil la utilizările intensive este cel mai folosit material în cazul friteuzelor profesionale. S-a renunțat pe scară largă la acele recipiente emailate, deoarece ele se deteriorau ușor.
- O unitate de control electromecanică sau electronică amplasată pe partea laterală sau uneori chiar pe capacul friteuzei care permite reglarea temperaturii până la numărul de grade dorit.
- Multe tipuri de echipamente gastronomice de acest gen au cronometru încorporat care avertizează cu privire la timpul optim de gătire. În acest fel alimentele se pot îndepărta rapid la momentul oportun din uleiul clocotit.
- Există modele moderne de friteuze unde aceia ce le deservesc pur și simplu apasă pe un buton care pune în mișcare un mecanism ce ridică coșul cu produsele ce sunt gata peste nivelul uleiului de prăjit.
- Cea mai mare dificultate în întreținere este curățarea de ulei a friteuzei. Există din fericire echipamente ce se pot spăla la mașina de spălat vase.Este chiar recomandabil a se alege produse cu număr minim de piese și butoane mici care să nu fie sensibile la apă.
Nu știi ce friteuză profesională să alegi? Contactează-i pe consultanții TC Romania Crown Cool și vei primi cele mai bune sfaturi în acest sens!