Dinții rupți, ciobiți sau afectați de carii cauzează atât complexe legate de imaginea pe care o afișezi, cât și probleme de funcționalitate. De multe ori, pacienții cu probleme dentare evită să mai mănânce anumite alimente, deși acest lucru le făcea plăcere anterior. În plus, ieșirile în public cauzează disconfort emoțional atunci când zâmbetul tău nu arată așa cum ți-ai dorit.
Coroana dentară este o soluție comună pe care stomatologii o propun atunci când dinții nu au aspectul dorit. În funcție de obiectivele pacientului și de afecțiunile existente, medicul specialist va recomanda un anumit tip de coroană dentară. Citește mai departe pentru mai multe informații.
Ce este coroana dentară?
În primul rând, rolul coroanei dentare este de a oferi rezistență sporită dintelui afectat. Aplicarea coroanei dentare se face de către medicul specialist, în cadrul unei vizite la un cabinet stomatologic. Dentiștii folosesc coroane pentru a acoperi implanturile dentare sau după tratamentele radiculare. Coroanele dentare pot să fie realizate dintr-o varietate de materiale, inclusiv metal, rășină și porțelan.
Tipuri de coroane dentare
Cele mai citite articole
Coroanele dentare sunt diferite, în funcție de nevoile și obiectivele pacientului, precum și de particularitățile acestuia. Iată care sunt principalele tipuri de coroane dentare:
- Coroane metalice: sunt foarte rezistente la uzură, rareori se ciobesc sau se sparg și au o durată de viață extinsă. De asemenea, pot rezista la forțele aplicate în timpului mușcăturii sau mestecatului. Coroanele metalice sunt o alegere bună pentru molarii care nu se văd, deoarece au o culoare mai puțin estetică.
- Coroane din porțelan topit pe metal: combină durabilitatea metalului și aspectul natural al porțelanului. Dentiștii pot potrivi aceste coroane la nuanța propriilor dinți și pot reface atât dinții din față, cât și pe cei din spate.
- Coroane din ceramică presată: imită transluciditatea smalțului natural al dinților, dar straturile de ceramică se pot ciobi în timp. Dentiștii folosesc coroane ceramice presate pe dinții din față și din spate.
- Coroane din ceramică sau porțelan: imită îndeaproape aspectul smalțului dentar și sunt o alegere bună pentru pacienții cu alergii la metale.
- Coroane din rășină: sunt mai puțin costisitoare decât alte tipuri de coroane, dar sunt fragile și mai susceptibile la rupere în comparație cu coroanele din porțelan topit pe metal. Sunt potrivite pentru pacienții care doresc coroane dentare temporare (3-5 ani).
Când ai nevoie de coroane dentare?
Coroanele dentare sunt utile în mai multe situații, cum ar fi:
- pentru întărirea dinților slăbiți;
- protejarea și susținerea unui dinte crăpat;
- reabilitarea unui dinte uzat sau rupt;
- menținerea unei punți dentare în poziția corectă;
- acoperirea unui dinte pătat sau decolorat excesiv;
- acoperirea unui implant dentar.
Tipul de coroană dentară se alege în funcție de recomandările medicului specialist. Tratamentul trebuie să fie unul personalizat și, de asemenea, să corespundă cu obiectivele pacientului. Costurile coroanelor dentare diferă în funcție de materialele din care sunt realizate. Informațiile despre prețuri le aflați pe site sau direct în clinica DentArbre. Alege cu încredere o clinică de profesioniști cu rezultate excepționale, care au redat zâmbetul miilor de pacienți care au ajuns la noi.