De-a lungul secolelor, istoria regalității a fost marcată de curentele unei mode a bijuteriilor, accesoriile nelipsite ale prințeselor și consoartelor regale reprezentând un simbol al puterii, bogăției, statutului lor de nobile alese de divinitate pentru cârmuirea regatului lor, dar și drept laitmotive ale unor povești de dragoste, intrigă monarhică și devotament. Niște piese de excepție din tezaurul istoriei, purtate de generații de regine și de împărătese de-a rândul, splendoarea, moștenirea culturală și narațiunile lor tumultoase nu fac decât să trezească interesul publicului cu privire la niște coroane, tiare, coliere, brățări și inele încastrate cu rubine și safire scânteietoare.
Descoperă în continuare 5 dintre cele mai faimoase bijuterii regale din lume:
- Brățara Cartier a ducesei de Windsor
Făurită de bijutierii casei pariziene Cartier, brățara sub formă de leopard a lui Wallis Simpson, soție și „regină neoficială” a fostului suveran britanic Edward al XIII-lea, a fost unul dintre numeroasele sale daruri scumpe pentru femeia mai presus de îndatoririle sale regale. Creație a anului 1952, corpul felinei exotice este sculptat în tehnica pavé (petele leopardului fiind redate prin folosirea unor diamante briliant și dintr-o singură tăietură cărora li s-au alăturat niște pietre de onix), iar ochii, punctul central al bijuteriei impunătoare, sunt redați prin aplicarea unor smaralde fațetate sub formă marquise. O capodoperă prețioasă, brățara lui Wallis nu numai că evocă devotamentul și iubirea pe care Edward i-a purtat-o, ci și aura luxuriantă și fabuloasă a purtătoarei. În plus, felina încolăcită în jurul încheieturii unei amante din umbră, devenită mai apoi ducesă de Windsor, a fost apreciată și scoasă de casa de licitații Sotheby’s în anul 2010 pentru numai puțin de 4,5 milioane de lire sterline!
- Colierul cu diamant negru „Orlov”
Povestea colierului decorat cu zeci de diamante sclipitoare și finisat cu un pandantiv impunător compus dintr-o nestemată prețioasă întunecată indiană este pe atât de fascinantă, dar și terifiantă. Descoperit în minele Indiei la începutul veacului XIX, diamantul negru de 67,5 carate, cunoscut și ca „Ochiul lui Brahma”, se spune că ar fi fost furat din țara natală dintr-o statuie a zeului hindus Brahma din Pondicherry. Ca urmare a acestei acțiuni josnice, legenda diamantului negru povestește despre un blestem ereditar început cu acest furt: niciun proprietar al diamantului neputându-se bucura de frumusețea lui letală. Începând cu 1932, comerciantul de diamante J. W. Paris a decis să importe diamantul blestemat în Statele Unite ale Americii, dar la scurt timp după sosire și-a pus capăt zilelor, aruncându-se în golul unui zgârie-nori din metropola New York. Nici prințesele rusoaice Leonila Galitsine-Bariatinsky și Nadia Vygin-Orlov (după care diamantul și-a luat cea din urmă denumire) nu au fost scutite de vraja malefică a bijuteriei, amândouă comițând suicid în anii ‘40. Charles F. Winson a încercat să rupă blestemul diamantului indian, prin tăierea acestuia în trei părți, una dintre ele fiind întrebuințată pentru pandantivul atârnat de un colier îmbogățit cu peste 124 de diamante în miniatură, lucru pe care ultimul proprietar al colierului, Dennis Petimezas, l-a confirmat în 2004 atunci când a afirmat că blestemul a fost rupt. Fermecat sau nu, diamantul Orlov transpune una dintre cele mai incredibile legende urbane ale secolului trecut, adăugând și niște detalii regale în această formulă demnă de scenariul unui film thriller de la Hollywood.
- Inelul de logodnă al Prințesei Grace de Monaco
Inelul de logodnă al fostei actrițe americane Grace Kelly a marcat transformarea acesteia dintr-o simplă cetățeană îndrăgită de cinefilii Statelor Unite în cea de prințesă al unui mic principat mediteranean învecinat Franței, Principatul Monaco. O altă creație a casei de bijuterii de lux Cartier, inelul din platină este decorat cu un diamant central emerald cut de 10,47 carate cotat la aproximativ 4 milioane de dolari astăzi. Firul narativ al basmului Prințesei Grace se țese odată cu sosirea acesteia în palatul prințului Rainier de Monaco pentru o ședință foto în 1955. Un an mai târziu, după o relație de lungă distanță menținută secretă publicului mondial, logodna monarhului cu îndrăgita actriță a fost anunțată de presa europeană și americană, iar lui Grace i-a fost oferit la început un inel de logodnă (un însemn al prietenei lor după spusele lui Rainier) compus din nouă pietre prețioase alese special pentru a reda cromatica drapelului monegasc: rubine și diamante. Cel de-al doilea și cel mai faimos inel de logodnă al lui Grace a putut să fie admirat în adevărata sa glorie în momentul lansării ultimului ei film „Înalta societate” (1956), prilej cu care personajul lui Grace, Tracy Lord, își curăță impozanta bijuterie de materialul unei perne decorative de pe o canapea: inelul cu diamante Cartier.
- Colierul cu diamante dăruit de un împărat împărătesei lui
Cu ocazia nașterii fiului mult așteptat, Împăratul Napoleon I al Franței a comandat de la bijutierul regal „Etienne Nitôt și fii” un colier pentru cea de-a doua sa soție, Marie Louise. Un simbol al recunoștinței eterne și al iubirii, colierul împrejmuit de 28 de diamante lucitoare și hipnotice se dovedește a fi o adevărată operă de artă pentru care se estimează o greutate totală de 263 de carate, însemnând aproape 376 de franci în valuta acelor timpuri. Intenționat pentru a fi purtat de consoarta sa până la sfârșitul vieții ei, colierul Napoleon nu a fost transmis din generație în generație casei imperiale franceze; după abdicarea forțată a lui Napoleon pe insula Sfânta Elena și după moartea acestuia și a unicului său fiu, Marie Louise a purtat cu solemnitate în public bijuteria până la moartea sa în 1874, moment în care colierul a fost moștenit de soția fratelui ei, după care de alți Habsburgi, printre ei numărându-se și împăratul Franz Joseph al Austriei. Drumul tumultuos al colierului napoleonian nu a fost scutit și de controverse, între care vânzarea lui de către ultima moștenitoare pe linie habsburgică Maria Theresa poate fi amintită. Cu toate acestea, frumusețea lui grandioasă încă poate fi admirată fizic astăzi la Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington D. C., iar cumpărarea unei piese asemănătoare din aur alb și diamante, precum cele expuse în colecția de coliere din aur a celor de la bb-shop.ro, reprezintă un omagiu potrivit adus unei povești de iubire și unei bijuterii de colecție!
- Perla spaniolă „La Peregrina”
Descoperită pe coasta din Panama undeva pe la jumătatea secolului XVI, perla de 58 de carate a fost dăruită de colonia spaniolă regelui lor Filip al II-lea. Superba bijuterie marină a statuat vreme îndelungată în posesia familiei regale spaniole, Filip incluzând-o în inventarul bijuteriilor Coroanei spaniole, unde a rămas pentru două sute de ani. La acel timp, se credea că perla din Panama este unica perlă naturală simetrică identificată din lume, lucru apreciabil și astăzi datorită frumuseții formei delicate de lacrimă create de mama Natură. Denumită după cuvântul spaniol pentru „călătoare” sau „femeie pelegrin”, perla „La Peregrina” poate fi admirată într-o serie de tablouri de Juan Pantoja de la Cruz și Rubens cu Margareta a Austriei sau Elisabeta a Franței. La fel ca în cazurile precedente, și perla spaniolă a creat o controversă, numai că în anii ‘70, atunci când aceasta a fost achiziționată de Richard Burton, cel de-al cincilea soț al fermecătoarei actrițe cu ochi violeți Elizabeth Taylor. Mai precis, Burton a crezut eronat faptul că „La Peregrina” a aparținut reginei Maria I Tudor a Angliei din cauza unui portret al suveranei în care aceasta apărea cu un pandantiv cu o perlă similară celei dăruite lui Elizabeth de ziua îndrăgostiților. Similară vizual, „perla Tudor” nu putea fi „Peregrina” lor din cauza unor considerente pur istorice: primul ținea de faptul că Mary a încetat din viață cu douăzeci de ani înainte de descoperirea perlei și perla „Mary Tudor” cântărea aproximativ 65 de carate față de cele 55 ale Peregrinei.
În concluzie, bijuteriile pot însemna mai mult decât niște simple opere de artă ori accesorii ale unor femei cu sânge albastru influente. De la martori tăcuți ai unor istorii fascinante și tumultoase, coliere precum „La Peregrina” sau „Napoleon” sunt doar două dintre cele mai însemnate exemple ale acestui articol care ar trebui să te inspire și să te îndemne să acorzi o atenție sporită viitoarelor completări din cutia ta de bijuterii.