Ptoza palpebrală, denumită în termeni populari „pleoapă căzută”, reprezintă o afecțiune comună a pleoapelor caracterizată prin coborârea anormală a marginii superioare a pleoapei peste pupila ochiului. Condiția poate fi rezultatul slăbirii mușchilor pleoapei sau a nervilor care controlează acești mușchi, a unor anomalii congenitale sau a unor leziuni. Tratamentul este, în majoritatea cazurilor, unul chirurgical, scopul intervenției chirurgicale fiind acela de a ridica pleoapa într-o poziție normală.
Care sunt cauzele căderii pleoapelor?
Pleoapele sunt structuri mobile și flexibile care protejează globul ocular și mențin umiditatea acestuia. Mușchii orbiculari și levatorii sunt responsabili pentru mișcările pleoapelor, inclusiv ridicarea și coborârea acestora. Slăbirea mușchilor orbiculari și levatori, o consecință potențială a îmbătrânirii, traumatismelor sau afecțiunilor neuromusculare, reprezintă cauza principală a ptozei palpebrale. Alte cauze potențiale includ:
– anomalii congenitale (unele persoane se nasc cu ptoză palpebrală din cauza anomaliilor congenitale ale mușchilor sau nervilor oculari);
– leziuni sau traumatisme la nivelul pleoapelor;
– diverse boli neurologice (accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă sau tumorile cerebrale pot afecta nervii care controlează mișcările pleoapelor).
Ce alte simptome pot să mai apară?
Principalul simptom al ptozei palpebrale este coborârea excesivă a pleoapei superioare, care poate duce la afectarea vederii și la modificarea într-un sens negativ a aspectului facial. Cu toate acestea, există și alte simptome, considerate în general nespecifice, care pot să apară la pacienții cu pleoape căzute.
Dificultățile de vedere cauzate de ptoza palpebrală pot duce la o creștere a efortului ocular, care poate fi asociat cu dureri de cap, în special în cazurile în care persoana încearcă să compenseze pentru vederea afectată. De asemenea, eforturile suplimentare necesare pentru a compensa vederea afectată pot determina oboseală generală și scăderea nivelului de energie.
Ce presupune tratamentul?
Opțiunile de tratament pentru ptoza palpebrală depind de cauza specifică a afecțiunii și de gravitatea simptomelor. Deși unele cazuri de ptoză palpebrală pot fi tratate prin metode non-chirurgicale, în general, pacienții cu pleoapele căzute sunt sfătuiți să se adreseze unui specialist în chirurgie estetica restaurativa, tratamentul fiind, de cele mai multe ori, unul chirurgical. Intervenția chirurgicală poartă denumirea de blefaroplastie și este, în prezent, una dintre cele mai frecvent efectuate proceduri chirurgicale estetice.
Blefaroplastia (operatie pleoape cazute) implică ajustarea și/sau întărirea mușchilor și țesuturilor pleoapei pentru a restaura poziția și funcționalitatea lor. În timpul procedurii de blefaroplastie, medicul chirurg plastician poate elimina excesul de piele și grăsime din zona pleoapelor pentru a îmbunătăți aspectul estetic și funcția vizuală.