Anizometropia este o afecțiune oculară caracterizată prin existența unei diferențe între puterea de refracție a celor doi ochi. Netratată, poate duce la apariția unor simptome precum vederea dublă (dipoplie), vederea neclară, durerile de cap sau disconfortul ocular. Aceste simptome pot afecta capacitatea de concentrare, pot influența performanța la locul de muncă sau la școală și pot afecta calitatea vieții.[1] Continuă să citești pentru a descoperi care sunt cauzele acestei afecțiuni, precum și ce soluții există pentru a o corecta.
Principalele cauze ale anizometropiei
Cauza exactă a anizometropiei rămâne în mare parte neclară, deși cercetările indică o combinație de factori congenitali și dobândiți care pot contribui la apariția acestei afecțiuni. Au fost însă identificate anumite probleme ce pot duce la apariția acestei afecțiuni. Printre acestea se numără:
- lungimea globului ocular – unul dintre motivele posibile este dezvoltarea anormală a unuia dintre globurile oculare, unde axul anteroposterior al unuia dintre ochi este mai lung decât celălalt; această discrepanță în dimensiune poate duce la diferențe semnificative în puterea de refracție a fiecărui ochi, rezultând în anizometropie;
- viciile de refracție – hipermetropia, miopia sau astigmatismul sever la unul dintre ochi pot fi de asemenea asociate cu anizometropie; există, de exemplu, anumite studii ce indică faptul că numărul cazurilor de anizometropie este mai ridicat în rândul persoanelor care au miopie; de asemenea, s-a constatat că astigmatismul sever crește semnificativ riscul de dezvoltare a anizometropiei;
- operația de cataractă – anizometropia mai poate apărea și după o operație de cataractă, atunci când nu sunt operați ambii ochi în același timp.[1][2]
Dacă vrei să afli mai multe despre ce este anizometropia și care sunt cauzele sale, adresează-te unui specialist.
Metode de corectare a anizometropiei
Anizometropia poate fi corectată prin diverse metode, în funcție de severitatea afecțiunii. Ochelarii de vedere reprezintă o soluție viabilă. Corecția optică se va face cu lentile cu valori diferite, în funcție de nevoile fiecărui ochi.
De exemplu, pentru anizometropia asociată cu miopie sau hipermetropie, lentilele monofocale sunt cele mai indicate, în timp ce în cazul astigmatismului se optează pentru lentile bifocale ori progresive. De ce tip de lentile vei avea nevoie poți afla cu exactitate doar după un test de ochi.
O altă metodă de corectare a anizometropiei presupune purtarea de lentile de contact. Acestea sunt recomandate în special pentru cazurile severe de anizometropie, când diferența de refracție între ochi este mai mare. Și în acest caz, dioptriile vor fi adaptate fiecărui ochi în parte și tipului de viciu de refracție identificat.
În ambele cazuri, complianța la tratament este esențială pentru succesul acestuia.[2]
Gama de produse din categoria lentile de contact sau ochelari de vedere disponibilă pe piață este suficient de largă și de variată pentru a putea garanta că nu există riscul să nu găsești cu ușurință lentilele de contact sau ochelarii de vedere potriviți pentru tine.
În unele cazuri, pentru corectarea anizometropiei poate fi recomandată efectuarea anumitor intervenții chirurgicale. Poate fi vorba, de exemplu, de intervenții chirurgicale cu laser precum PRK, LASIK sau LASEK, sau de un implant de cristalin artificial. Toate reprezintă opțiuni de tratament care pot fi luate în considerare doar la recomandarea unui specialist și după o analiză atentă a riscurilor și avantajelor lor.[2]
Anizometropia este o afecțiune ale cărei cauze nu sunt foarte bine cunoscute, dar care poate fi corectată prin diverse metode, inclusiv cu ajutorul ochelarilor de vedere sau al lentilelor de contact. Primul pas în tratarea oricărei probleme de vedere îl reprezintă însă stabilirea unui diagnostic clar. Dacă ai observat prezența oricărui simptom ce ar putea indica o astfel de problemă, programează-te la un consult optometric sau oftalmologic cât mai curând posibil!
Surse de referință:
- „Anisometropia: Types, Symptoms & Treatment”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24274-anisometropia. Accessed 20 Dec. 2023.
- Gabai, Andrea, and Marco Zeppieri. „Anisometropia”, StatPearls Publishing, 11 May 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK582146/. Accessed 20 Dec. 2023.