In prezent, este esential ca multe dispozitive electronice sa fie alimentate de o baterie sau de un acumulator. Fie ca este vorba de un telefon mobil, de o telecomanda, de o lanterna de inalta tehnologie, de un MP3 player sau de o camera foto sau o camera video Panasonic, totul depinde de acumularea de energie mobila.
In mod traditional, au fost folosite baterii bune, care erau mai mult sau mai putin costisitoare. In acest sens, nu este surprinzator faptul ca tehnologia actuala relativ avansata a bateriilor reincarcabile de mici dimensiuni (asa-numitii acumulatori inseamna „colectori” de energie electrica), se impune tot mai mult pe piata.
In comparatie cu bateriile conventionale, acesti acumulatori camere video ofera in primul rand un avantaj de pret si de mediu, chiar daca capacitatea lor nu se apropie de cea a bateriilor de unica folosinta. Costurile de achizitie usor mai ridicate sunt deja amortizate dupa cateva cicluri de incarcare si, cu un tratament adecvat, este posibila reincarcarea lor de pana la 1000 de ori. Intre timp, datorita dezvoltarii tehnologice, capacitatea nominala a explodat in mod spectaculos, astfel incat diferentele semnificative fata de bateriile autonome au devenit mici.
Informatii de baza despre baterii si incarcatoare
Cele mai bune baterii si incarcatoare sunt inutile daca nu sunt utilizate corect. Oricine are cateva cunostinte despre baterii, incarcatoare si proprietatile acestora poate sa le foloseasca cat mai bine si sa le utilizeze mai util.
Modele, tipuri si compozitie chimica
Bateriile pot fi impartite in diferite clase; se pot clasifica in functie de diferite criterii sau se pot distinge unele de altele, pe de o parte prin design, pe de alta parte prin tipurile de baterii in functie de compozitia chimica, precum si de marimea bateriei de care depinde asa-numita capacitate nominala.
In prezent, producatorii de aparate foto sau video proiecteaza un acumulator special dezvoltat pentru aproape orice model de aparat foto, care este incomparabil in ceea ce priveste forma, dimensiunea si capacitatea.
Chiar si telefoanele mobile sau laptopurile folosesc o baterie special conceputa pentru fiecare dispozitiv. Nu este cazul dispozitivelor periferice, cum ar fi bliturile sau declansatoarele radio, dispozitivele GPS sau lanternele: aici se folosesc dimensiunile obisnuite, cum ar fi AAA (Micro LR03), AA (Mignon LR06), C (Baby LR14) si D (Mono LR20).
Cu cat bateria este mai mare, cu atat are de obicei o capacitate mai mare. Deoarece fostul nichel-cadmiu (NcCad) este interzis in Europa, cele mai utilizate baterii litiu-ion (Li-ion) si nichel-metal-hidrura (Ni-MH) sunt cele mai populare.
Celulele de nichel-hidrura metalica ofera o eficienta mult mai universala, cu o densitate energetica (dimensiune/capacitate volumica) mai mare decat vechile celule de nichel-cadmiu, care sunt acum relativ ieftine si sunt cel mai adesea utilizate in baterii de dimensiuni standard.
Deoarece densitatea energetica a celulelor litiu-ion este si mai mare, acestea sunt utilizate in principal in dispozitive mici care trebuie sa fie simple si care necesita un timp de functionare lung (de exemplu, baterii special adaptate pentru telefoane mobile, laptopuri sau aparate foto).