Aroma si gustul pe care le are cafeaua sunt influentate de trei criterii esentiale, acestea fiind calitatea boabelor de cafea, modul de extractie si conservarea acesteia. Daca toate aceste criterii sunt respectate si indeplinite corect, mirosul specific si placut al cafelei va fi resimtit ori de cate ori va fi deschis un pachet de cafea. In ceea ce priveste gustul, acesta va fi mai aromat si mai intens daca licoarea neagra cu efect energizant este preparata din cafea boabe proaspat rasnite. Cu toate acestea, este important ca aceasta sa fie pastrata in conditii optime pentru a nu-si pierde gustul si mirosul specifice.
Cum ar trebui pastrata cafeaua boabe?
Cum cafeaua este o marfa fragila, care trebuie protejata de aer, lumina si caldura, prajitorii artizanali acorda o atentie deosebita alegerii ambalajului pentru cafea astfel incat sa se pastreze toate aromele si subtilitatile acesteia. Toate aceste elemente ii deterioreaza gustul si calitatea.
Oxigenul oxideaza boabele si le face sa-si piarda aromele, iar aerul, caldura și lumina provoaca, de asemenea, mucegairea cafelei. Desi boabele de cafea sunt mai durabile decat cafeaua macinata, este important ca acestea sa fie depozitate intr-un recipient sau o punga cu o supapa unidirectionala, care impiedica oxigenul sa intre in contact cu cafeaua, sau chiar in vid. De asemenea, recipientele trebuie sa fie opace, sa nu patrunda lumina.
In schimb, nu este recomandat sa se pastreze cafeaua in frigider, deoarece aceasta va prelua umiditatea si mirosurile din frigider, lucru valabil mai ales in cazul celei macinate, ceea ce ii va afecta decisiv gustul si aroma.
Cat timp poate fi pastrata cafeaua?
Atunci cand un pachet de cafea este deschis, toate componentele organice ale cafelei sunt prezente si aromele sunt intacte, ceea ce face ca cafeaua sa fie „proaspata”. Cu cat trece insa mai mult timp de la prajire, cu atat si bogatia aromelor se va pierde.
De aceea, perioada optima in care ar trebui consumata cafeaua dintr-un pachet deschis este de aproximativ 3 saptamani, perioada valabila pentru cafeaua boabe. In cazul cafelei macinate, intervalul scade considerabil, pana la o saptamana. In ceea ce priveste pachetelor nedeschise, acestea pot fi pastrate timp de 2 pana la 3 luni.