Ca proaspătă mămică, probabil știi că, în general, mai nimeni din casă nu are parte de îndeajuns de mult somn, mai ales în primele cinci luni. Chiar și în cazul în care micuțul doarme pe parcursul întregii nopți, problemele de somn tot mai apar din când în cânt. Pe scurt, să te confrunți cu anumite provocări este parte integrantă din noua viață de părinte.
Cele mai multe probleme legate de faptul că bebe nu doarme sunt cauzate de lucruri temporare, care se amortizează de la sine: poate fi vorba de dezvoltarea dentiției, colici, etapele fiziologice de dezvoltare și consolidare a organismului sau simple schimbări de rutină. Așadar, o astfel de situație nu ar trebui să te îngrijoreze prea tare.
Descoperă care sunt provocările pe care le ridică somnul bebelușului și cum să le depășești!
1. Bebe nu doarme pe spate
Bebelușul se agită și devine neliniștit atunci când este culcat pe spate pentru a dormi. De fapt, bebelușii se simt mai în siguranță atunci când dorm pe burtă, dar această poziție este contraindicată. Așadar, este recomandat ca bebe să doarmă întotdeauna pe spate, cu fața în sus.
Dacă bebe pur și simplu nu vrea să rămână așa, poate ar trebui să apelezi la anumite trucuri, cum ar fi înfășarea și oferirea unei suzete. Stai cu el până adoarme și încearcă să urmărești o rutină strictă, astfel încât ritmul său circadian să se obișnuiască astfel.
2. Regresia somnului
Regresia somnului reprezintă o etapă normală în viața fiecărui bebeluș. De obicei, aceștia o experimentează pe la aproximativ 4 luni, apoi la 6 luni și chiar 10. Totuși, poatea avea loc oricând. De ce? Pentru că, în aceste momente, micuțul începe să cunoască lumea din jur.
Cele mai citite articole
Cu atât de multe lucruri noi, fascinante și necunoscute în jur, viața este pur și simplu prea distractivă pentru a-și pierde timpul dormind. Pentru a rezolva această „problemă”, încearcă să menții o rutină de culcare a bebelușului – baia, mâncărica, poveștile și cântecelele ajută mult.
3. Bebe nu adoarme singur
Aproape toată lumea se trezește, uneori, în timpul nopții – atât adulții, cât și bebelușii. Obiceiurile sănătoase te pot ajuta atât să adormi mai bine, cât și să-ți menții un somn netulburat, constant. Bebelușii trebuie să învețe din timp acest lucru, dar nu par prea predispuși să o facă.
Spre exemplu, dacă bebelușul nu adoarme singur și trebuie să fie hrănit sau legănat pentru a adormi, încearcă să-i reînnoiești rutina de înainte de culcare. Dacă îl hrănești înainte de a adormi, reprogramează-i masa cu 30 de minute înainte de ora obișnuită de culcare.
4. Programarea somnului
Soluția ideală este ca bebelușului să-i fie programat somnul după o rutină strictă. Astfel, organismul său se va obișnui iar ceasul său biologic va ști când vine timpul de culcare. Chiar dacă la început ar putea suna provocator, vei vedea cât de practic este de fapt.
Programele de somn trebuie să respecte, pe cât posibil, ore stricte, iar bebe să doarmă într-un mediul controlat. Fie că vorbim despre program somn bebe 1 an sau orice altă vârstă, trebuie să identifici care sunt cele mai potrivite ore pentru a-l adormi (atât pentru tine, cât și pentru el).
Somnul bebelușului poate presupune foarte multe provocări, însă acestea sunt absolut normale. Dacă bebe adoarme greu sau nu poate adormi decât în anumite condiții, nu-ți face griji. Aproape toți părinții trec prin astfel de situații și, din fericire, reușesc să le depășească fără prea mari bătăi de cap și probleme!
Nu uita ca este important să alegi o saltea de pat bună atât pentru tine, cât și pentru bebe, astfel încât odihna tuturor să fie perfectă.