Românii sunt printre fruntașii din Uniunea Europeană la accesarea rețelelor de socializare. Potrivit Eurostat, 84,3% dintre românii conectați la Internet sunt prezenți pe Facebook, Instagram, TikTok ori o altă rețea de socializare. Din acest punct de vedere, doar danezii, ciprioții și maghiarii stau mai bine decât noi. În aceste condiții, poate fi dificil să duci o viață simplă în era digitală.
Ce poți face pentru a duce o viață simplă în această eră digitală? Poți lua în calcul următoarele sfaturi:
- Limitează-ți timpul petrecut pe telefon
- Evită să stai pe telefon înainte să adormi
- Viața simplă nu înseamnă să-ți ignori hobby-urile
- Caută alternative care îți dau o stare de bine
Folosește instrumente care îți limitează accesul unor aplicații
Dacă ai copil, știi deja că există aplicații prin care le poți seta anumite limite pe telefon sau calculator. Știai, însă, că există și aplicații care fac acest lucru pentru adulți? Prin intermediul lor, poți să îți setezi o limită de timp în care poți folosi anumite aplicații într-o zi. Spre exemplu, îți poți pune o limită prin care să folosești TikTok cel mult 30 de minute pe zi.
Unii oameni nici nu își dau seama cât timp stau pe aceste aplicații. Ajung în punctul în care iau telefonul și deschid instinctiv TikTok, Instagram sau oricare altă aplicație. Clipuri scurte rulează unul după celălalt, iar utilizatorii nu conștientizează timpul pe care îl petrec. Aceste aplicații blochează accesul odată ce este consumat timpul. În același timp, unele telefoane permit din setări să setezi anumite limite de timp pentru aplicații.
Evită să folosești telefonul înainte să adormi
Studiile de specialitate au demonstrat că statul pe telefon sau privitul la TV înainte de a adormi nu ne ajută prea mult. Dimpotrivă, s-ar putea să adormim mai greu. Tocmai din acest motiv, este indicat să eviți să folosești telefonul înainte să adormi. În schimb, poți să citești o carte care îți dă o stare de bine. Au fost făcute numeroase studii prin care s-au demonstrat beneficiile pe care cititul le are înainte de somn.

Nu îți ignora hobby-urile
A duce o viață simplă nu înseamnă, automat, să renunți complet la pasiunile tale din domeniul digital. Nu trebuie să fii radical și să renunți complet la TikTok, Instagram sau YouTube, ci doar să nu petreci prea mult timp pe rețelele de socializare.
Desigur, nu e cazul să renunți complet la pasiunile tale. Poate că îți place să te joci pe telefon, o poți face în continuare fără probleme, însă aruncând din când în când o privire la ceas. Un instrument util în ceea ce privește gestionarea timpului petrecut la jocuri a fost implementat de operatorii de jocuri de noroc online, care te notifică ori de câte ori trece o oră de activitate.
În plus, ești înștiințat și cu privire la sumele jucate / pierdute / câștigate, în cazul în care joci pe bani reali. Astfel, poți să-ți dai seama dacă este suficient pentru tine sau îți dorești să continui.
Caută alternative care îți dau o stare de bine
Dacă renunți la activitățile din universul digital, brusc s-ar putea să descoperi că ai mai mult timp liber pe care trebuie să îl umpli cu alte activități. Reconectarea cu natura poate fi un lucru pe care să îl iei în calcul. A venit primăvara și vremea devine perfectă pentru plimbări prin parc sau prin pădure, dacă acest lucru este permis.
Însă poți să ai și alte pasiuni în afară de cele care au legătură cu lumea digitală. Poate nu ar fi o idee rea să te întorci și la lucrurile care te făceau fericit și în copilărie, când nu erai atât de conectat la lumea digitală. Din când în când, astfel de lucruri pot fi benefice.