Răcelile sunt afecţiuni destul de comune la bebeluşi şi la copii, în general. Este bine ca părinţii să ştie ce pot face pentru a ameliora starea celor mici, astfel încât aceștia să se recupereze mai repede. Încă de la câteva luni de viaţă, bebeluşii pot beneficia de anumite remedii pe bază de plante, care şi-au dovedit efectele benefice.
Bebeluşii şi copiii mici pot avea până la 10 răceli pe an, mai ales toamna, iarna şi primăvara. Acest lucru se întâmplă pentru că sistemul lor imunitar este în formare şi nu este pregătit să lupte contra virusurilor care cauzează răcelile.
Există peste 200 de tipuri de virusuri care cauzează răceala, cunoscută şi ca rinofaringită, una dintre cele mai frecvente infecţii de tract respirator. Virusurile se răspândesc pe cale aeriană, de la persoană la persoană, sau prin contact apropiat. În cazul bebeluşilor, obiceiul de a duce la gură jucăriile este un factor favorizant al răspândirii infecţiilor respiratorii.Din fericire, simptomele şi manifestările răcelilor comune sunt uşor de identificat şi de gestionat. Părinţii trebuie doar să ştie cum să acţioneze în astfel de situaţii.
Care sunt simptomele răcelilor la bebeluşi
Simptomele sau manifestările răcelilor comune la copii sunt:
● Secreţii nazale, care durează până la 10 zile. De regulă, secreţiile sunt incolore iniţial, pentru ca apoi să devină mai groase şi gălbui sau verzui.
● Febră moderată (mai mică de 39°C), care nu durează mai mult de 3 zile.
● Nas înfundat.
● Roşu în gât.
● Tuse, care se poate menţine până la 10 zile.
Cât durează răceala la bebeluşi?
În general, la copiii mai mici de 2 ani, răcelile pot dura până la 8 – 10 zile. Uneori, raceala precede sau însoţeşte alte afecţiuni, precum bronşiolita, bronşita sau laringita. Pot exista şi complicaţii ale răcelii precum sinuzita, conjunctivita sau otita medie.
Când trebuie consultat medicul?
Răcelile sunt afecţiuni în general ușoare. Totuşi, ele se pot complica dacă însoţesc o altă afecţiune sau dacă bebeluşul mai are şi alte probleme de sănătate, care îl fac să fie vulnerabil.
Trebuie ca un bebeluş să fie consultat de medic atunci când:
● are mai puţin de 3 luni;
● respiră cu greutate;
● tuşeşte mult;
● nu mănâncă;
● este într-o stare letargică;
● apar şi alte simptome, care nu par a avea legătură cu răceala: vărsăturile, diareea, pielea albăstruie în jurul buzelor;
● are febră persistentă. O temperatură peste 38°C la un bebeluș sub 3 luni necesită consultație cât mai repede posibil.
Măsuri de adoptat când bebeluşul este răcit
În cazul copiilor, la fel ca şi la adulţi, nu există un tratament standard pentru răceală. Remediile şi terapiile medicamentoase au rolul de a ameliora simptomele. Starea bebeluşului răcit se îmbunătăţeşte adesea dacă părinţii pun în aplicare câteva măsuri.
● Ai grijă ca bebeluşul să fie hidratat. În cazul în care cel mic este alăptat, laptele mamei este suficient. Micuţul trebuie alăptat mai des când se confruntă cu o răceală. Bebeluşii care primesc formulă de lapte este bine să fie hrăniţi la intervale mai scurte decât de obicei. După vârsta de 6 luni, copilul poate primi apă, ceai sau suc.
● Nasul înfundat este un disconfort deranjant şi pentru copiii mici. Când are nasul înfundat cu mucozităţi, bebeluşul respiră mai greu şi nu se odihneşte bine. De aceea, părinţii trebuie să cureţe nasul copilului cu ser fiziologic sau cu spray nazal cu apă de mare. Acestea ajută la fluidificarea secreţiilor nazale.
● Alege siropuri pentru sugari și copii mici. Produsele destinate bebeluşilor şi copiilor mici au în componenţă plante special selectate, sigure şi blânde, compatibile cu organismul lor, precum lichenul de piatră şi frunzele de măslin. Spre exemplu, siropul Biosept „Mami și Bebe” are efecte antivirale, antiinflamatoare şi contribuie la fluidificarea secreţiilor bronşice, favorizând expectoraţia.
● Tratamentele medicamentoase nu trebuie date copilului din proprie iniţiativă, pentru că uneori pot face mai mult rău decât bine. În niciun caz copilul nu trebuie să primească medicamente precum aspirina.
● Menţine umiditatea în camera bebeluşului, pentru că aerul uscat îi poate agrava simptomele respiratorii. Pentru aceasta, este suficient să pui pe calorifer un bol cu apă. Aeriseşte camera de două ori pe zi, inclusiv iarna. Nu supraîncălzi locuinţa; temperatura ideală este între 20 şi 22°C.
● Pune o pernuță sub capul bebeluşului, pentru a-l menține ușor ridicat. Astfel, va respira mai uşor. De asemenea, îmbăierile şi aburii de la baie ajută la desfundarea nasului.
● Nu îmbrăca mai gros copilul, pentru că va transpira, implicit se deshidratează mai mult.
● Copilul trebuie să se odihnească mai mult, pentru a grăbi vindecarea naturală.
Reține că răcelile în rândul bebelușilor nu sunt neobișnuite, nici grave, și nu trebuie să te panichezi. Ia măsuri corecte și boala va trece repede, cu bine!