Cu toate ca numarul avocatilor si al caselor de avocatura este foarte mare, un numar important de persoane ezita sa apeleze la un avocat datorita faptului ca exista ideea conform careia costurile sunt foarte mari. Astfel foarte multa lume apeleaza la serviciile unui avocat doar in momentul in care nu are alta varianta si doar atunci cand speta juridica in fata careia se afla este foarte grava. Tocmai de aceea este important de cunoscut cateva aspecte care contribuie la stabilirea onorariului unui avocat Bucuresti.
Profesia de avocat – activitate independenta si liberala
Cu toate ca de multe ori exista ideea conform careia statutul unui avocat, al unui notar sau al unui executor judecatoresc este acelasi, trebuie spus ca daca este sa luam dupa lege, profesia avocatului este privita ca fiind o activitate liberala si independenta. Astfel vorbim despre o activitate care se bucura de organizare si functionare autonome, fara a se putea stabili la nivel centralizat anumite onorarii.
De cealalta parte, notarul public si executorul judecatoresc au fost investiti in acest functii pentru a presta servicii care sunt in interesul public. Prin urmare, onorariile acestora au alte reglementari. In consecinta, onorariul unui avocat poate sa fie stabilit de catre acesta in functie de expertiza pe care o are, de experienta acumulata si de spetele pe care le reprezinta in fata instantelor judecatoresti si a organelor abilitate. Este important de amintit faptul ca onorariile avocatilor au drept punct de referinta anumite onorarii minimale, acestea fiind doar ca si referinta.
Cele mai citite articole
Aspecte pentru stabilirea onorariului avocatului
Daca ai nevoie de serviciile unui avocat si inca nu te-ai decis la care sa apelezi, trebuie sa stii ca pentru a stabili un onorariu sunt luate in calcul anumite aspecte. In primul rand vorbim despre dificultatea spetei si despre amploarea acesteia. Un al doilea aspect relevant pentru stabilirea onorariului este durata necesara pentru rezolvarea cazului. Aici discutam atat despre reprezentarea in fata instantei, cat si despre toate procedurile specifice pentru documentarea cazului si pentru administrarea probelor necesare in construirea cazului.
Tot in randul aspectelor care contribuie la stabilirea onorariului unui avocat Bucuresti regasim si notorietatea sau reputatia avocatului. In spetele de natura juridica fiecare avocat isi poate construi o anumita notorietate prin modalitatea in care reuseste sa reprezinte clientii si sa castige cazuri si spete foarte complicate. Prin urmare, daca ai nevoie de un astfel de profesionist cu vasta experienta si cu o reputatie foarte buna, atunci te poti astepta ca onorariile sa fie mai mari decat in cazul unui avocat aflat la inceput.
Nu trebuie omis aspectul care implica conlucrarea avocatului cu alti specialisti pentru documentarea cazului. In aceste situatii onorariul creste prin prisma faptului ca si acei specialisti vor solicita un anumit onorariu. Desi aceste aspecte generale te pot ajuta sa iti faci o idee cu privire la stabilirea onorariului unui avocat, este indicat sa soliciti astfel de informatii avocatului la care apelezi pentru a te reprezenta in problema juridica pe care o ai de rezolvat.