Iluminatul pe bază de becuri cu led s-a dovedit o variantă câștigătoare peste tot în lume. Este firesc că lumea a trecut cu entuziasm la aceste corpuri de iluminat, deoarece nu doar că sunt economice, eco-friendly, dar au și importante efecte benefice pentru sănătate.
Sursele de iluminare cu led pot fi utilizate fără frică
În locuințele noastre, deoarece fluxul de lumină este mai puțin agresiv, aceste surse de iluminat nu prezintă riscuri de îmbolnăvire a ochilor. Ne bucurăm din plin de faptul că am reușit să scăpăm de becurile incandescente care, nu doar că pocneau când ți-era lumea mai dragă și aveai mai multă nevoie de lumină, dar mai reprezentau și niște surse de iluminat cu un potențial cancerigen sporit.
În ultima perioadă s-au efectuat mai multe studii în lume pentru a se stabili cu certitudine dacă există vreun risc pentru sănătate în urma utilizării dispozitivelor de lumină pe bază de leduri comparativ cu sursele de lumină non-leduri.
În afară de riscul de afectare a ochiului din cauza expunerii directe la lumina intensă a unor spoturi extrem de puternice, nu s-a constatat nicio relație de cauzalitate între expunerea la lumina corpurilor de iluminat cu led și anumite efecte negative asupra sănătății, inclusiv cu privire la vreun potențial cancerigen.
Un avantaj deosebit pe care ledurile o prezintă este și acela că nu emit radiații infraroșii și ultraviolete.
În concluzie, iluminatul cu leduri este sigur de utilizat atâta timp cât se respectă întocmai instrucțiunile producătorului.
Costuri reduse și durabilitate în funcționare
Economiile la curent electric pe care populația o face utilizând becurile cu leduri sunt binecunoscute, dar poate că nu toată lumea este conștientă de rata de economisire pe care această metodă de iluminare o poate produce: nu mai puțin decât o reducere de până la 80% a consumului de energie, în comparație cu becurile incandescente convenționale de pe vremuri.
Trebuie să mai adăugam la aceasta și durată lungă de viață și durabilitate.
Nu se sparg așa ușor precum becurile incandescente și nici nu se încălzesc. Nu prezintă pericol de explozie și sunt capabile de performanțe uimitoare: noile generații de becuri cu leduri se pot folosi fără probleme între 5 și 8 ani, fără a fi schimbate. Adică până la momentul când se vor inventa tehnologii și mai bune decât cele actuale.
Consumatorii casnici ar trebui ca să se orienteze spre acelea care dau o lumină cât mai mare, cu un consum de curent electric cât mai redus.
Pur si simplu spoturile si becurile cu led se aleg în principal după numărul de lumeni, nu după vechile criterii de alegere a becurilor.
De unde știm asta? Simplu: citim indicațiile fiecărui produs de acest gen pe care îl achiziționăm.
Și uite așa ajungem ca să facem o economie fabuloasă la factura de electricitate, beneficiind de aceeași intensitate luminoasă a becurilor cu leduri și spoturilor pe care le folosim!