Indiferent daca preferati supa de pui, salata de pui, deliciosul drob de pui sau pieptul de pui la gratar, carnea slaba de pui este nutritiva si delicioasa. Ofera proteine, substante nutritive, vitamine si multe altele. Deci, daca vreti o dieta perfect echilibrata, asigurati-va ca includeti in meniul dvs. carnea de pui. Pentru a afla mai multe despre beneficiile acestei carni iata o lista care vi s-ar putea parea interesanta:
Proteine
Puiul este o sursa excelenta de proteine. Este o carne slaba si plina de aminoacizi benefici. Potrivit studiilor, in fiecare 100 de grame de carne de piept de pui gatita fara piele, veti gasi 31 de grame de proteine - mai mult de jumatate din cantitatea recomandata zilnic.
In plus, proteinele de pui contin toti aminoacizii importanti (compusi organici simpli care compun proteine). De exemplu, puiul ofera o cantitate ampla de triptofan, unul dintre cei opt aminoacizi esentiali recunoscut ca provoaca un sentiment reconfortant si relaxant. Triptofanul produce serotonina, substanta care induce somnul, ceea ce inseamna ca triptofanul este materia prima pe care creierul o foloseste pentru a fabrica neurotransmitatori care promoveaza relaxarea.
Alt aminoacid prezent in carnea de pui este izoleucina, care ajuta la vindecarea ranilor (inclusiv recuperarea dupa exercitii fizice), la cresterea si stabilizarea nivelului zaharului din sange. De asemenea, consumand carne de pui veti beneficia de treonina, care ajuta la mentinerea sistemului nervos central, a sistemului cardiovascular si a sistemului imunitar.
Totodata, puiul contine toti cei noua aminoacizi esentiali (aminoacizii pe care oamenii trebuie sa le obtina prin dieta lor, deoarece organismul nu le poate sintetiza). Astfel, puiul este o „proteina completa”. Se intampla, de asemenea, sa fie una dintre proteinele cele mai eficiente in ceea ce priveste furnizarea celor mai esentiali aminoacizi pe cantitatea de alimente consumate.
Nutrienti
Desi este cunoscuta ca fiind bogata in proteine, carnea de pui contine, de asemenea, o varietate de substante nutritive benefice. Iata o lista cu cateva vitamine si minerale din carnea de pui, si rolul lor in organism.
Fier: Ajuta la crestere si dezvoltare, ajuta organismul sa metabolizeze proteinele, ajuta la producerea de hemoglobina si celule rosii din sange
Fosfor: Ajuta la formarea oaselor si dintilor puternici, sustine rinichii si ficatul, asista la functia sistemului nervos central
Seleniu: Protejeaza celulele de stresul oxidativ, ajuta hormonii tiroidieni sa produca hormoni, sa beneficieze de sanatatea reproducerii, sa ajute la lupta impotriva cancerului
Vitamina A: Ajuta la mentinerea vederii si pielii sanatoase, ajuta la functia neurologica, lupta impotriva leziunilor cu ajutorul radicalilor liberi, sustine imunitatea
Vitamina B2 (Riboflavina): Ajuta la mentinerea celulelor sanguine sanatoase, mareste nivelul de energie, protejeaza sanatatea ochilor si a pielii, contribuie la crestere, previne lezarea radicalilor liberi
Vitamina B3 (Niacin): Ajuta la mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos, ajuta la metabolism, ajuta la functionarea creierului, contribuie la formarea si mentinerea pielii
Vitamina B5 (acid pantotenic): Ajuta metabolismul, ajuta la transformarea carbohidratilor si a grasimilor in energie, sustine functia glandelor suprarenale
Vitamina B6 (piridoxina): Ajuta functiile cardiovasculare, digestive, imune, musculare si ale sistemului nervos
Vitamina B7 (biotina): Imbunatateste metabolismul, ajuta la cresterea celulara si la mentinerea tesuturilor, pastreaza pielea si parul sanatoase
Vitamina B12: Protejeaza sanatatea nervilor si a celulelor rosii din sange, asista la producerea de energie, ajuta la reglarea sistemului nervos si a sistemului digestiv
Zinc: Ajuta la producerea de hormoni, imbunatateste imunitatea, faciliteaza digestia, actioneaza ca un agent antiinflamator, lupta impotriva daunelor provocate de radicalii liberi